Screenshot 1 32
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 6, 2022 @ 21:20
KATEGORIJA: BiH / Sport

Osnivač organizacije “Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić osvrnuo se na odluku australskih vlasti da devetostrukom osvajaču Australian Opena Novaku Đokoviću zabrane ulazak u zemlju zbog procedura s vizom i epidemioloških uvjeta. Poznato je da je Đoković već nekoliko puta dolazio u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Visoko upravo zbog Osmanagića s kojim je boravio na “bosanskim piramidama” pa nije iznenađenje što je Semir stao na stranu svog prijatelja.

“Imamo čovjeka koji je ubjedljivo najduže na svjetskom tronu. To su podvizi koje niko nikad neće dostići. Onda su izmislili drugi kriterij, odnosno da nije bitno koliko ste prvi već koliko ste osvojili Grand Slamova kako bi odredili ko je najbolji. Dok su Federer i Nadal imali po 20 Grand slamova, a Đoković 17, mislili su da mogu mirno spavati. Međutim, Novak osvaja potom tri turnira. Onda je došlo do toga kako ga onemogućiti da i po tom osnovu postane najbolji. Umiješala se visoka politika koja je preko svojih službenika počela praviti probleme Novaku, iako je imao uredne papire. Nekoliko drugih tenisera s istim papirima i istim medicinskim izuzećem je ušlo u državu. Jedini je zadržan Đoković i to se naziva diskriminacija prema čovjeku iz Srbije i s Balkana”, počeo je Osmanagić svoje izlaganje.

Osmanagić je posebno istakao svoj stav kako australski političari žele poslati političku poruku svijetu, a to je da se svi vakcinišu.

“Svi ovi političari žele da steknu ime preko Novaka. Dvije godine su maltretirali stanovništvo drakonskim mjerama, ukidali su sva ljudska prava i slobode, a zatim su Đokovića odlučili prikazati glavnim krivcem za sve. Tipična propaganda kako skrenuti pažnju s glavnog krivca. Novak više nije samo najbolji teniser svijeta svih vremena, najbolji sportista Srbije, Balkana, Evrope svih vremena, on tu slavu koristi da propagira ideja koje su globalne. Koncept zdravog života, koncept drugačije budućnosti. Ljudi ga vide kao simbol slobode i za one koji nisu vakcinisani. Shvatit će svi da vrijednosti koje on zastupa trebaju biti vrijednosti svih. Australija je od Novaka napravila simbol slobode”, poručio je Osmanagić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Podsjetimo, Đoković je jučer doputovao u Melbourne, ali nakon sedam sati provedenih na aerodromu nije dobio vizu za ulazak u zemlju što je dovelo u pitanje i njegov nastup na Australian Openu. Njegovi advokati su uložili žalbu na odluku da mu se zabrani ulazak u Australiju unatoč medicinskom izuzeću, a postupak pred Federalnim sudom u Melbourneu odgođen je za ponedjeljak.

LIDER