Osmani: Na teritoriji Kosova nikada neće biti srpske policije i vojske

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da na Kosovu više nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije, nekoliko sati nakon što je iz Beograda stigla prijetnja povratkom vojske na teritoriju Kosova.

“Na teritoriji Republike Kosovo nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije! Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti!” poručila je Osmani.

Osmani je dodala da otvorena prijetnja agresijom iz Srbije podsjeća na mentalitet koji je postojao 1999. godine, a koji je na kraju izazvao međunarodni odgovor na ponašanje Beograda.

ČITAJ JOŠ:  Alijev: Nema prekida borbenih aktivnosti dok se Armenija ne povuče iz Nagorno-Karabaha

“Otvorena prijetnja policijskom i vojnom agresijom Srbije dokazuje da se u toj zemlji nastavlja hegemonistički mentalitet. Srbija to mora odbaciti, a demokratski svijet je 1999. godine zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja”, dodala je Osmani.

Predsjednica Kosova je osudila napad na policiju u četvrtak i poručila da počinitelji napada na sjeveru moraju biti privedeni pravdi.

“Sinošnje ranjavanje pripadnika kosovske policije je kazneno djelo i usmjereno protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova kao i protiv djelovanja za vladavinu prava. Također, napadi na novinare predstavljaju flagrantno kršenje prava na slobodno informisanje. Počinitelje ovih zločina treba hitno privesti pravdi, a pravosudne institucije moraju hitno djelovati”, poručila je predsjednica Kosova.

ČITAJ JOŠ:  Uvoz ovih lutki je zabranjen jer su opasne po zdravlje

Klix

GODISNJICA
MARKETING