Osmanović: Tužilaštvo BiH mora da reaguje na Dodikove izjave

1634138258 osmanovic 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, o izjavama SNSD-a, odnosno Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije, je rekao da očekuje aktivnosti Tužilaštva BiH. 

“Imamo odgovorno Tužilaštvo koje je do sada moralo i imalo razloge da podigne optužnicu protiv Milorada Dodika, i sigurno ne bismo imali ovakve poteze koje danas povlači. Tužilaštvo mora da reaguje kada su u pitanju ovakve izjave. Ukoliko ne bude na visini zadatka, na visokom predstavniku je da reaguje”, istaknuo je Osmanović.

Dokle idu političke izjave

Da li je SDA u proteklih 10 dana protiv Dodika podnijela krivičnu prijavu zbog takvog djelovanja, pitali smo ga.

“Čekamo dokle će Dodik ići u svojim potezima. Vidite da on sa svojim pravnicima precizno daje određene izjave. Krivični zakon je jasan. Onaj ko primjenjuje oružanu silu, ili je najavljuje, a želi da uruši pravni sistem jedne države, protiv njega se pokreće postupak. Onaj ko radi na direktnom rušenju institucija BiH, pokreće se krivični postupak. Prema tome vidjet ćemo dokle će ove političke izjave ići”, istaknuo je naš sugovornik.

O jučerašnjem sastanku Špirića, Čovića i Izetbegovića, rekao je da je dobro da se sjeda i razgovara, te da se šalju određene poruke. 

“Trebao bi Dom naroda da radi i da delegati u Domu naroda se ponašaju odgovorno. Predstavnički dom je održao jednu sjednicu i budžet bi trebao da prođe još jedan krug i da se onda nađe pred Domom naroda i Dom naroda ako ga usvoji , on bi stupio na snagu. I svako sjedanje i razgovaranje je dobro”, naveo je. 

Očigledno je, kako je rekao, da je ovo najteža kriza od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koju je prouzrokavo prije svega lider SNSD-a i SNSD sa svojim koalicionim partnerima.

Nastraji na Tužilaštvo i Sud

“Ova najava je objavljena u službenom glasniku, zakon kojim se ne prihvata odluka visokog predstavnika o izmjeni i dopuni krivičnog zakona je nešto što je neshvatljivio. Ne može niži zakonodavni organ staviti van snage zakon koji donosi viši zakonodavni organ u ovom slučaju Parlamentarna skupština BiH, odnosno visoki predstavnik. Sigurno je da će doći do apelacije prema Ustavnom sudu BiH i svi smo ubjeđeni da će Ustavni sud staviti van snage takav jedan zakon, ali neprihvatljivo je jedno ovakvo ponašanje, ono prouzrokuje nestabilnost i nesigurnost među narodima”, istaknuo je, dodavši:

“Ja bih postavio jedno pitanje: Zašto lider SNSD-a već duži vremenski period vrši nasrtaje na Tužilaštvo, na Sud BiH, na SIPA-u? Pa jednostavno, kome može u demokratskom svijetu smetati Sud i Tužilaštvo i istražni organi koji rade svoj posao, osim ljudima koji su duboko ugrizli u kriminal. Očigledno je ovladao cjelokupnim prostorom enitetom Republika Srpska kad su u pitanju istražni i pravosudni organi i da mu je da sada stavi van snage one institucije koje su neovisne da rade svoj posao. Radi se ovdje, rekao bih, s razlogom, ličnom nesigurnošću lidera SNDS-a”.

GODISNJICA
MARKETING