Osmislio pretraživače na netu, nije zaradio ništa!

v119751

Džonatan Flečer je prije 20 godina izumio “Mozaik”, pretraživač sa interfejsom sličnim onima koji se koriste danas – Google, Yahoo i Bing. Osmislio je i program “JumpStation” koji je pretraživao internet automatski idenksirajući svaki link na svakoj posjećenoj stranici.

Britanac Džonatan Flečer, otac internet pretraživača kako ga je nazvao britanski BBC, idejni je tvorac web browsera koji danas zarađuju basnoslovne sume novca, ali on od toga nema nikakvu korist. Flečer, koji danas živi povučeno u Hongkongu, prije 20 godina izumio je “Mozaik”, prvi pretraživač koji je imao interfejs sličan onima koji se koriste danas – Google, Yahoo, Bing.

Na “Mozaiku” je bila moguća pretraga hiljada internet stranica, što je 1993. bio nevjerovatno veliki broj. Ipak, zbog toga što je pretraživanje i dalje bilo komplikovano, taj pretraživač bio je mnogo manje efikasan od današnjih. Problem je bio u tome što je za indeksiranje svakog novog sajta morao da bude poslat zahtjev Nacionalnom centru za kompjuterske aplikacije u Ilinoisu, što je dosta usporavalo proces indeksiranja.

Flečer, koji je tada bio još student Univerziteta u Stirlingu, osmislio je program “JumpStation” koji je pretraživao internet automatski idenksirajući svaki link na svakoj stranici koju bi posjetio. Za samo 10 dana uz pomoć tog programa Flečer je popisao sve strane na intenetu koje su tada postojale, njih oko 25.000.

Godinu dana od pokretanja,”JumpStation” je popisao 275.000 strana na mreži. Nakon toga, nestalo je mjesta u memoriji, a Univerzitet nije imao sredstava da nastavi finansiranje projekta.

– Koristili smo pozajmljeni server. Tada nije bilo mnogo prostora na hard diskovima, a oni su bili izuzetno skupi. Nisam uspio da ih ubijedim u potencijal programa. Tada sam mislio da su čelnici Univerziteta u pravu, ali sada se preispitujem – izjavio je Flečer za BBC.

Izvor: Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE