Osnivači Superlige razmišljaju o novom konceptu, Evropski sud donijet će konačnu odluku

db61330a4bb953d39be7fab1d21a7a3b
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Organizatori fudbalske Superlige, koja je ubrzo nakon osnivanja propala poslije pritiska UEFA-e i nacionalnih saveza, izgleda da još nisu odustali od želje za formiranjem novog takmičenja koje bi okupljalo najbolje evropske klubove.

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung pišu o promjenama u sistemu takmičenja Superlige kao alternativu Ligi prvaka s 20 najboljih klubova i mogućeg drugog takmičenja sa dodatnih 20 timova, od kojih bi svi nastavili igrati u svojim nacionalnim prvenstvima.

Navodno su novinari njemačkog lista imali uvid u dokument koji otkriva neka nova pravila i istovremenu kritikuje postojeća takmičenja pod okriljem UEFA-e.

Evropska fudbalska federacija nedavno je obustavila svaki dalji postupak protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa, no upravo ovi timovi pozivaju na promjene sistema takmičenja, koje više ne bi bilo zatvoreno za većinu klubova.

U dokumentu se također ističe kritika UEFA-e zbog postojećeg sistema Lige prvaka, a sam dokument prvenstveno je usmjeren na Evropsku komisiju i Evropski parlament.

Evropski sud pravde sljedeće će godine odlučiti može li UEFA biti jedina koja ima monopol na evropska klupska takmičenja, a u nekoliko prethodnih slučajeva sud je presudio u korist različitih takmičenja, posebno kada je riječ bilo o košarci.

Klubovi koji zagovaraju Superligu uvjereni su da u Ligi prvaka nema dovoljno kvalitetnih utakmica, da najbolji igrači ne igraju međusobno dovoljno često te da su najjače utakmice na rasporedu prekasno u sezoni. Uz sve to, oni optužuju UEFA-u da ne pobuđuje ​​dovoljno interesa kod mlađih generacija, što posljedično dovodi i do manjeg broja gledalaca.

Izvorni plan Superlige s klubovima u zatvorenom klupskom takmičenju propao je u aprilu za manje od 24 sata, a nakon prostesta navijača, ligaških takmičenja, saveza i brojnih vlada širom Starog kontinenta.