Portal 072info

Osnovna škola Musa Ćazim Ćatić u Zenici dobila je novi izgled

U 2016. godini na području Zeničko-dobojskog kantona, projektom Energetske efikasnosti, renovirane su četiri škole. Važnost utopljavanja je višestruka – od uštede energije do estetskih efekata, a projekat je realiziran kreditnim sredstvim Svjetske banke uz podršku kantonalne vlade. U narednoj godini 12 osnovnih i srednjih škola u ZDK-u očekuje realizaciju ovog projekta.

U sklopu ovog projekta Osnovna škola Musa Ćazim Ćatić u Zenici, nakon 54 godine, dobila je novi izgled. Završetkom radova na utopljavanju, učenici i ostalo osoblje imaju funkcionalniji prostor koji se, pored estetskog, ogleda i kroz efekt manje potrošnje energije.

«Dobili smo jedan uredan i udoban prostor, prijatan ambijent, gdje možemo da realiziramo redovnu nastavu i vannastavne aktivnosti. Dobili smo daleko bolju odgovornost i radnu dicsiplinu kod učenika i nastavnika», kazao je direktor škole Esad Ćorović.

U sklopu trogodišnjeg projekta Vlade ZDK-a i Svjetske banke, ove godine obnovljene su 4 škole, dok je u narednoj broj planiranih objekata za rekonstrukciju mnogo veći. Za ovu namjenu planirana su 3 miliona i 100 hiljada KM u kantonalnom budžetu.

«Vlada i Ministarstvo izvršili su rangiranje škola i imamo ukupno 14 škola koje ispunjavaju sve uvjete Svjetske banke i mi smo 12 škola izdvojili i rangirali po prioritetu», istakao je Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a.

Na nivou Federacije protekle godine projekt Energetske efikasnosti obuhvatio je 18 objekata u samo tri kantona. Implementatore projekta u 2017 godini očekuje mnogo više posla.

«Mi već sada pregovaramo sa kantonalnim vladama budući da su one te koje biraju objekte. Mogu potvrditi da smo načelno dogovorili sa 6 kantonalnih vlada – u pitanju će biti preko 20 objekata», istakao je Mustafa Čopelj, voditelj projekta ‘Energetska efikasnost u BiH’ za Federaciju BiH.

Projekt utopljavanja djelimično rješava nedostatke dotrajalih osnovnih i srednjih škola – pored ostalog, potrebno je riješiti probleme sa sanitarnim čvorovima i školskim igralištima kako bi učenici imali kvalitetnije uvjete tokom obrazovanja.

federalna.ba

Podijelite članak