Ostavili pacijenticu da polusvjesna leži na travi ispred bolnice. Zar je to ljudski?

Screenshot 5 491
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

– Moja majka u dobi od 80 godina šest sati čekala je pred Gradskom bolnicom na Zvezdari u Beogradu… Polusvjesna je ležala na travi i nitko joj nije pomogao – rekla je Ruzmida Oruči za Nova.rs. Gospođa je, naime, prvog srpnja iz Kliničkog centra prebačena u Gradsku bolnicu, gdje je ostavljena da ispred ustanove čeka na prijem.

– Snimljena su joj pluća i na snimci se vidi da je upala zahvatila oba plućna krila, ali kako piše u dokumentima, virus COVID-19 nije identificiran. U Kliničkom centru dali su joj uputnicu za Gradsku bolnicu, dovezli je ondje i ostavili… S njom nitko nije bio u pratnji, jer su mi i brat i sestra u bolnici, a snaha je u izolaciji – objasnila je Ruzmida.

Majka joj se, kaže, u jednom trenutku javila telefonom i rekla da čeka na prijem.

– Mislila sam da je u nekoj čekaonici ili negdje u bolnici. No, kad sam je poslije nazvala da vidim kako je, rekla mi je da još čeka i da joj nije dobro. U tom trenutku krenula sam prema bolnici, a dok sam stigla, ona je već bila polusvjesna, buncala je i ležala na travi… Prišla joj je samo jedna žena i dala malo vode – prepričala je ljutita Ruzmida.

Kako je kasnije saznala, njezinu majku ostavili su ispred Gradske bolnice gdje je čekala satima. S obzirom da nesretna žena više nije mogla stajati na nogama, samo se srušila na travu i ondje ležala na očigled zaposlenih u bolnici.

– Preko puta stoje ljudi, gledaju i ne prilaze. Nije ljudski ženu tako ostaviti vani. To što netko ima 80 godina, ne znači da nema pravo liječiti se i živjeti. Kako možete gledati ženu koja leži na travi ispred bolnice i ne prići joj, ne pitati što joj je? Pa nije sjela na travu kao na livadi, doslovce je ležala polusvjesna – govori uznemirena Ruzmida.

Kad je u COVID-19 bolnici pitala zašto joj nisu primili majku, odgovorili su joj “kako je sve bilo puno.

– Samo su mi kratko rekli da nema mjesta, kao i da je to COVID bolnica, a da mojoj majci u dokumentima piše da ona nema koronu… Ali tko ju je onda ondje doveo, pitala sam ih. Pa nije došla sama! Na to nisam dobila odgovor – kaže Ruzmida.

Njezina majka taj dan nije primljena u Gradsku bolnicu, već tek dan poslije, a obitelj ju je u međuvremenu vodila doma, pa u Narodni front, jer je imala i obilna kvarenja, a ondje su, navodi njezina kći, liječnici bili krajnje profesionalni – primili su je i zbrinuli bez problema.

– Ne stavljam sve zdravstvene djelatnike u isti koš, jer nisu svi isti, ali valjda su položili neku zakletvu, pa ne mogu ostaviti 80-godišnjakinju da leži na travi ispred bolnice i ne reagirati – zaključuje Ruzmida.