Ostavljeni sami u zonama sukoba: Pet godina čekam sestrin povratak

Screenshot 3 62
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odlukom Vijeća ministara BiH iz jula prošle godine, imenovan je Koordinacioni tim kao interresorno, stručno tijelo Vijeća ministara BiH za razvijanje sistema i procedura za siguran, human i kontrolisan povratak i prihvat državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, te koordinisanje procesa njihove repatrijacije.

Ofucana izjava

Kako Oslobođenje saznaje, taj tim je do danas održao tri sastanka, ali i dalje nije poznato kada će sa spomenutih područja biti deportovani državljani BiH. Alema Dolamić već petu godinu čeka da u našu zemlju bude deportovana njena sestra sa troje djece, koja se nalazi u sirijskom kampu Al-Roj. Dolamić je ranije rekla za naš list da se u tom i u kampu Al-Hol nalazi 85 bh. državljana, te da su uslovi u kojim oni borave užasni.

Koordinacioni tim Vijeća ministara broji 26 stručnjaka iz različitih oblasti

ČITAJ JOŠ:  Prijeti li BiH poskupljenje i nestašica svježeg mesa?

– Naše državljane niko iz bh. institucija ne spominje. Kao da i ne postoje. Nedopustivo je da članovi porodica prikupljaju podatke o našim ljudima koji se nalaze tamo, jer to nije naš posao. Institucije već odavno imaju sve te podatke, a broj žena i djece u kampovima se ne mijenja već dvije godine. Zadnja deportacija je bila prije dvije godine i taj broj je ostao isti. Uporno se ponavlja da se ne zna broj žena i djece, ali je to tako ofucana izjava. Ne možemo računati naše državljane koji se nalaze na teritoriji Idliba. Oni su se odvojili, nemaju se namjeru vraćati i to je nešto drugo. Moja sestra je u kampu Al-Roj od 2017. Razgovarale smo prije petnaest dana i ona nema nikakvih informacija o eventualnoj deportaciji, kaže nam Dolamić.

ČITAJ JOŠ:  Od 15. novembra obavezna zimska oprema

Nezamislivo joj je, kako ističe, to što se u Koordinacionom timu nalazi 26 stručnjaka iz različitih oblasti, a da niko od njih nema plan o deportaciji.

image

– Obavili smo jednu deportaciju koja je prošla uspješno. Zar se to opet ne može uraditi i da li smo kao sistem potpuno zakazali? Ja samo krivim naše institucije i samo je do njih i ni do koga drugog. Ne traje ovo dan ni mjesec. Slučaj moje sestre traje pet godina, a naše institucije nisu našle put da sa međunarodnim partnerima dovedu žene i djecu, ogorčena je Dolamić.

Što se tiče uloge federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, kako nam je rekao Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra, ona je u ovoj oblasti isključivo koordinacijskog karaktera, imajući u vidu da se gotovo sve planirane aktivnosti u ovoj oblasti trebaju odvijati u lokalnim zajednicama.

Program edukacije

Broj žena i djece u kampovima se nije mijenjao nakon što je organizovana zadnja deportacija prije dvije godine

ČITAJ JOŠ:  BiH i Hrvatsku očekuje jako nevrijeme

– Ključni segment u kojem će ovo ministarstvo eventualno djelovati je pružanje stručne podrške uposlenicima u centrima za socijalni rad u FBiH, kroz posebne programe obuke. S tim u vezi treba naglasiti da je Ministarstvo, realizirajući zaduženja iz PC1-A14 i PC4-A5 Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH za razdoblje od 2020. do 2025. godine, koji je Vlada FBiH usvojila 28. kolovoza 2020, donijelo Program specijalizirane edukacije profesionalaca u centrima za socijalni rad u FBiH za rad s djecom i obiteljima povratnika sa stranih ratišta. U sklopu navedenog programa edukacije provedene su osnovne i dodatne edukacije profesionalaca u centrima za socijalni rad, odnosno općinskim službama socijalne zaštite, kaže Jurešić za Oslobođenje.

GODISNJICA
MARKETING