Oštećen budžet Grada Zenica: Privatno zemljište svoje supruge Kasumović uz pomoć nove većine pretvorio u Poslovnu zonu “Zenica – jug”

Gradsko vijeće Zenice na svojoj sjednici koja je održana u petak, 13. aprila 2018. godine bez podrške vijećnika SDA, dakle uz podršku SDP-a, SBB-a, Snage centra, DF-a, Naše stranke i dva nezavisna vijećnika,  donijelo je Odluku o osnivanju i uspostavljanju Poslovne zone “Zenica-jug”. Predviđena Poslovna zona “Zenica-jug” nalazit će se dijelom i na zemljištu koje je u vlasništvu supruge gradonačelnika Fuada Kasumovića i to u površini od cca. 25 dunuma zemlje.

Jasno je da ovom odlukom gradonačelnik i nova većina idu dalje u legitimiranju ranijih kriminalnih radnji. Naime, plan je gradonačelnika Kasumovića da vlastito poljoprivredno zemljište (odnosno zemljište svoje supruge) pretvori u građevinsko što je učinjeno prethodnom odlukom Gradskog vijeća o usvajanju Prostornog plana Grada Zenice.

Ističemo da su vijećnici SDA zbog toga bili protiv usvajanja navedenog Prostornog plana, jer je nedopustivo da se pretvorba poljoprivrednog u građevinsko zemljište vrši bez standardnih uplata naknade u okviru urbanističkih saglasnosti. Ovim je budžet Grada Zenice oštećen za veliki iznos novca, jer, primjerice, svaki građanin Zenice u prosjeku plati pretvorbu za gradnju kuće cca. 1000 KM za zemljište od 500 m2.

Zastrašujuće je da će sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture (pristupni putevi, voda, kanalizacija, struja, telefonski i drugi vodovi) za spomenuto zemljište ići na teret budžeta čime se budžet dodatno oštećuje, jer se ovim osigurava komunalna infrastruktura za privatno zemljište Kasumovića i njegove supruge.

Nadalje, članom 9. pomenute odluke se predviđa da se “sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa” osiguravaju iz budžeta Grada. Na ovaj je način kriminal kompletiran.

Obavještavamo javnost Zenice i Bosne i Hercegovine da SDA Zenice nije na žalost mogla spriječiti kriminal u Gradskom vijeću, ali će zato iskoristiti pravna sredstva kako bi se stalo u kraj pljački i otimanju od građana Zenice.

STRUČNA SLUŽBA SDA ZENICA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE