b 10
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 30, 2021 @ 8:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Vijeću sigurnosti UN-a večeras se obratila i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

– Želim da svima kažem da BiH jedva čeka kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika. Nažalost, taj dan još nije stigao. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, mnogo toga moramo uraditi – istakla je Turković.

Prošle godine BiH i svijet su obilježile 25. godina mirovnog sporazuma, podsjetila je. 

– Moramo nastaviti jačati institucije na državnom nivou. Naša pažnja mora biti usmjerena ka tome. 27. maja PIC je imenovao novog visokog predstavnika – kazala je Turković navodeći da  nije vrijeme za zatvaranje OHR-a.

– Od najveće je važnosti da OHR i visoki predstavnik nastave raditi s ljudima i institucijama Bosne i Hercegovine, kao i s međunarodnom zajednicom, kako bi osigurali kontinuirani napredak Bosne i Hercegovine ka postizanju prosperitetne i djelotvorne demokratije, čvrsto na svom put ka euroatlantskim integracijama – kazala je Turković.

Na njen govor reagirao je predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti kazavši da Turković nema podršku svih naroda u BiH da se uopće obrati večeras.

– Da li izjava koju ste danas dali odražava stav oba entiteta, da li je vaša pozicija u skladu sa stavom Predsjedništva BiH? Dodik je rekao da vaša izjava nije dogovorena. Vaše izjave, prema Dejtonskom sporazumu, moraju biti koordinirane sa svim stranama i ako to nije slučaj sve što ste rekli može se smatrati vašim ličnim viđenjem, a ne pozicije BiH – kazao je predstavnik Rusije Vasili Nebenzia.

Turković mu je nakon toga odgovorila:

– Ne bih željela sad otvarati debatu, želim podsjetiti kolegu da imamo 3 člana Predsjedništva i da bi se odobrila izjava morate imati potvrdu sva tri tri člana ili barem većine – kazala je.

LIDER