Oštra reakcija zastupnice Vulić: Ja da sam željela manju plaću, bavila bih se nečim drugim, nisam vam ja kriva što ste novinari

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Sanja Vulić, tokom pauze na današnjoj sjednici je detaljno pojasnila neslaganje sa prijedlogom da se ukinu paušali državnim zastupnicima, koji iznose 700 KM.

– Oni već godinama predlažu taj zakon, a Boga mole da ne prođe. Niko od nas nije gadljiv na novac, ali isto tako moram naglasiti da niko od nas nije bez empatije i osjećaja za pomoć drugim ljudima. Moje je diskreciono pravo kako ću svoj novac rasporediti – izjavila je Vulić.

Prijedlog da se novac ušteđen od paušala preusmjeri o poseban fond za pomoć građanima je za SNSD-ovu zastupnicu neprihvatljiv.

– Prvo se postavlja pitanje na koji način ćemo mi iskontrolirati tok tog novca, da li će to zaista doći do građana kojima to treba. Moj stav je sljedeći. Predložite zakon da smo dužni na godišnjem nivou da se odreknemo jedne ili dvije plaće u punom iznosu, da smo dužni to transparentno da dostavimo predstavnicima medija, CCI-u i da kažemo da li smo taj novac dali nekom udruženju, fondaciji, pomogli smo tim i tim. To je meni prihvatljivo. A da neko tamo to uzima i raspolaže mojim novcem, ja to neću da dozvolim – kazala je Vulić.

Dodala je da smatra da taj novac može uložiti u svoju kampanju, a kolegama koje su je kritizirale zbog toga je poručila da se “suzdrže od lažnih morala i da ih ostave za kuću”.

 Rekla sam, kad ste već tako gadljivi na novac, pa uzmite, uložite malo u sebe, u svoju kampanju, pa onda kad su izbori nećete morati ganjati kompezacione liste – izjavila je SNSD-ova zastupnica.

Na novinarsko insistiranje o moralnoj pozadini činjenice da zastupnici imaju primanja viša od 5.000 KM, a da je plaća direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu nešto viša od 600 KM, što je poslužilo samo kao paralela koja ukazuje na visinu primanja državnih parlamentaraca, kazala je da to nije problem SNSD-a, već “vaših vlasti”.

– Ja nisam definirala zakon kolika će plaća biti. Zakon je definirao. Plaće jesu visoke. Ja jesam za odricanje, ali da ja novac usmjeravam ka RS-u – izjavila je Vulić.

Nakon insistiranja da se osvrne na moralni aspekt visine primanja parlamentaraca i na društvenu odgovornost koju oni imaju, Vulić je poručila da je ona “birala svoj posao”.

 Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom plaćom. Ja sam birala svoj poziv. Ja sam zastupnica. Zakon je definirao toliku plaću. Ja da sam željela manju plaću, ja bih se bavila nečim drugim – izjavila je Vulić, dodavši da je “novinarstvo njena nesuđena ljubav” i da će se “možda baviti njime kad izađe iz Parlamenta.

Oslobođenje