Oštrenje noževa, još jedan zanat koji izumire

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svako danas oštri noževe. Svi sve znaju a posao ne urade kako treba, poput onih koji prave ključeve, sahadžije ili obućari – kaže Džanko Papić jedan od posljednjih “pravih” oštrača noževa u Sarajevu.

Radnja “Oštrica” nalazi se u jednom od pasaža Mula Mustafe Bašeskije. Džanko Papić kaže da ova radnja postoji od 1953., a on je u njoj počeo da radi kao učenik u augustu 1964. godine.

Radnju je Papić naslijedio od gazde kod kojeg je učio zanat, a za vrijeme svog “gazdovanja” imao je samo jednog učenika.

Kako kaže, učenika bi rado primio kad bi bilo zainteresovanih, ali takvih nema.

– Svi bi da se bave nečim drugim, bili bi radije konobari u kafiću, nego da gutaju prašinu. Nije ovo čist posao. Ipak, posla ima dovoljno da se može živjeti. Nikada ga nije bilo da se moglo živjeti u izobilju, ali čovjek nije mogao ni ostati gladan – kaže Papić govoreći o finansijskoj strani ovog zanata koji izumire.

Navodi da se danas može kupiti po deset i više noževa za malu cijenu, ali su ti noževi lošeg kvaliteta.

U radnji “Oštrica”, između ostalog, oštre se makaze, noževi, šajbe, hirurški noževi, satare…

– Hirurške noževe sam nekad više oštrio, ali sad bolnice nemaju sredstava pa me ponekad doktori zamole da im noževe naoštrim džaba ili na veresiju – kazao je on.

Izlazeći iz radnje “Oštrica” ostavljamo bruseve koji miruju dok ne dođe neko ko ima nož vrijedan održavanja, oštrenja, čuvanja.

Ostavljamo i 69-godišnjeg Džanka Papića koji čezne za nekim ko bi nastavio njegov posao. U suprotnom Sarajevo više neće imati oštrača noževa. A time će još jedan zanat otići u sjećanje.

GODISNJICA
MARKETING