Osuđujemo skandalozno izvještavanje o slučaju majke ubijenog djeteta! Ovo je poziv na linč!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ženska mreža Bosne i Hercegovine oglasila se danas povodom skandaloznog izvještavanja pojedinih online medija, zbog načina na koji su izvještavali o majci ubijenog djeteta, koje je pronađeno u kontejneru na Visonovom šetalištu. Reagovanje prenosimo u cjelosti

Članice Ženske mreže BiH zatečene su skandaloznim izvještavanjem online medija u Bosni i Hercegovini o majci ubijenog djeteta, koje je prije nekoliko sedmica pronađeno u kontejneru na Vilsonovom šetalištu.

Objavljivanjem fotografija majke, narušeni su svi principi ljudskosti, profesionalnosti i novinarske etike. Ne umanjujući čin zločina, izvještavanje o ovom slučaju ne služi ničemu drugom osim povećanju čitanosti tih istih online medija. Da se uočiti konstantno prisutstvo dvostrukih standarda prilikom medijskog izvještavanja, ovisno od toga da li je počinitelj/ica muškarac ili žena, što se tačno vidi i u datom primjeru. Skandaliziranje žena pravi pakao od života, kako samoj ženi, tako i njenoj porodici, te predstavlja indirektni poziv na linč. Ne postavlja se pitanje odgovornosti partnera ili vlasti u ovakvim situacijama, što bi trebalo biti centralno pitanje.

Profesionalnim medijima prioritet ne smije biti kreiranje kratkoročnih, površnih vijesti, nego odgovorno izvještavanje o temi.

Ženska mreža BiH osuđuje sve oblike nasilja, ali i ovaj novinarski čin, te iste medije poziva na odgovornost. Neophodno je da se ispita novinarska i urednička odgovornost za sam tekst, ali i za govor mržnje kojeg je moguće pronaću u stotinama komentara ispod tekstova, a koji nisu uklonjeni. Isti ti mediji, u situacijama kada im je poznato da izvještavanje o određenoj temi može izazvati govor mržnje čitalaca/ki, znaju zatvoriti opciju komentarisanja članaka.

Vrijeme je da mediji preuzmu odgovornost za svoje mizogino izvještavanje, te da u prvi plan stave profesionalnost, novinarsku etiku, a ne sitne poene i povećanje čitanosti!

Ženska mreža BiH

 

GODISNJICA
MARKETING