11 138


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Osnovni sud u Modriči odbio je prijedlog za određivanjem jednomjesečnog pritvora Z. F. (24) iz Vukosavlja, osumnjičenom za silovanje 18-godišnjakinje iz Bosanskog Šamca, i odredio mu mjeru jemstva od 10.000 maraka. 

Tri puta silovao djevojku

Okružno javno tužilaštvo u Doboju pritvor je tražilo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, s obzirom na to da Z. F. živi i radu u inostranstvu sa izdatom radnom dozvolom. U Tužilaštvu su smatrali da bi puštanjem na slobodu mogao napustiti BiH, čime bi postao nedostupan pravosudnim organima. Međutim, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Modriči smatrao je da nema osnova za pritvor, pa je kao alternativu odredio jemstvo od 10.000 KM. 

U Tužilaštvu navode da se osumnjičenom Z. F. na teret stavlja da je 20. decembra oko 17.10 sati svojim vozilom dovezao oštećenu B. R. na jednu benzinsku pumpu, u sklopu koje se nalaze prenoćišta, te je upotrebom sile prinudio na obljubu i tri puta silovao.

Uzeo joj mobitel i namamio ju u sobu

Djevojka je silovanje prijavila 21. decembra Policijskoj stanici u Bosanskom Šamcu, navodeći i identitet napadača kojeg je ubrzo pronašla i uhapsila policija iz Modriče. Kako saznajemo radi se o mladiću koji živi i radi u Njemačkoj i povremeno dolazi u BiH. Njih dvoje su se poznavali iz viđenja. Međutim, zadnjih šest mjeseci su često komunicirali preko društvenih mreža. U tim kontaktima dogovorili su da se sastanu kada se on vrati u BiH, nakon čega je osumnjičeni djevojku odvezao do benzinske pumpe. Prvi rezultati istrage ukazuju da djevojka nije pristala da s njim ima seksualni odnos, već da je na to bila prisiljena.

– On je tu iznajmio sobu i uspio je da je namami unutra tako što je od nje uzeo mobilni telefon. Potom ju je pod prijetnjom uveo u sobu i silovao, da bi se nakon svega odvezao Audijem, njemačkih registarskih oznaka – navodi izvor blizak istrazi.

Avaz