Osumnjičeno više od deset političara iz RS: Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Dodika, Cvijanović, Viškovića…

dodik 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 15. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak, potvrđeno je u petak za “Avaz” iz ove pravosudne institucije.

Proces povrata nadležnosti

Poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH već su dobili pojedini predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske, i to u svojstvu svjedoka.

Saznajemo da se ovaj predmet ne odnosi samo na nedavno usvojene zaključke u NSRS-a, nego općenito na sve odluke, koje mjesecima preduzima rukovodstvo ovog entiteta i Skupština.

Istraga se odnosi na sve korake koji se tiču procesa povrata nadležnosti sa BiH na entitete u sektorima pravosuđa, sigurnosti i indirektnih poreza.

Prema informacijama „Avaza“, iz izvora bliskih Tužilaštvu, pod istragom je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, ali i Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, Radomir Višković, premijer RS, ali i najmanje još deset osoba.

Napustili zasjedanje Skupštine

Među osumnjičenima su i šefovi poslaničkih klubova vladajućih stranaka u ovom entitetu.

Tužilaštvo je za narednu sedmicu pozvalo na saslušanje prve svjedoke. Radi se o liderima opozicionih stranaka, koji su nedavno napustili zasjedanje Skupštine RS-a.

Poziv za saslušanje dobio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić. On je potvrdio da će se odazvati pravosudnim organima. Osim njega, pozive su dobili i lideri opozicije Branisla Borenović, Goran Selak i drugi.

– Kao odgovoran čovjek uvijek sam dostupan pravosudnim organima – kazao je Nešić.

Formiranje Agencije za lijekove

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ranije je ovog mjeseca je formiralo predmet koji se odnosi na odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o formiranju entitetske agencije za lijekove i medicinska sredstva. Iz ove institucije već su tražene informacije, ko je i kako glasao, tokom održavanja sjednice NSRS-a.