Portal 072info

OSVOJEN JE I KILIMANJARO Sportisti i oboljeli od plućne hipertenzije u zajedničkoj misiji

Višednevna ekspedicija internacionalnog  Extreme Summit Team-a  na Kilimanjaro je upravo završena i svi članovi nose sa sobom samo predivne uspomene iako izazovi ovog planinskog masiva nisu bili nimalo laki. Kilimanjaro je atraktivna destinacija i pohode je mnogi alpinisti svijeta, te prema utiscima članova ove ekspedicije s pravom nosi epitet jedne od najljepših. Naime, kako saznajemo, na najviši vrh Uhur Peak, 5.895 m, penjali su se tokom noći i doživjeli do sada najljepši izlazak sunca.

Uspon do Uhur Peak-a je počeo od nacionalnog parka koji se nalazi na 1.800 metara nadmorske visine i  trajao je četiri dana. Bio je podijeljen po etapama, odnosno po kampovima, od kojih je prvi bio na 2.800m, zatim drugi Horombo na 3.720 m i treći Kimbo na 4.720 m. Svi članovi ekspedicije su uspjeli osvojiti vrh Uhur Peak, uprkos izuzetno strmom usponu i niskim temperaturama, što daje posebnu težinu ovom usponu. Silazak za ovog planinskog masiva trajao je dva dana, nakon čega su si članovi ekspedicije priuštili i nezaboravan safari.

PODRŠKA OBOLJELIMA OD PLUĆNE HIPERTENZIJE

Članovi ekspedicije su bili iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Među njima je bio i Zdenko Veljačić, bosanskohercegovački alpinist i speleolog, koji je  tokom prošlog mjeseca kao vođa ekspedicije osvojio Mont Blanc , a početkom avgusta se priključio internacionalnom Extreme Summit Team-u i krenuo u osvajanje Kilimanjara, najvišeg vrha Afrike.

  • Ovo je bio zaista nezaboravan uspon. Bilo je interesantno pohoditi ovu predivnu planinu, koja je po mnogo čemu potpuno različita od svih na kojima sam do sada bio. Radovao sam se ovom usponu i upoznavanju novog podneblja. Iako uspon uopšte nije bio lak, moram pohvaliti sjajnu ekipu Extreme Summit Team-a, rekao je Veljačić nakon povratka s ekspedicije i dodao – Kao i uvijek svaki novi pohod i svako novo osvajanje planinskih vrhova posvetio sam svojoj porodici, ali ovaj put i oboljelima od plućne hipertenzije, oboljelima koji nemaju daha, ni snage da hodaju po ravnom, kojima je svaka stepenica problem. Izuzetno dobro surađujem sa njihovim Udruženjem „Dah“ u našoj zemlji, čiji rad respektujem, te sam odlučio da im na ovaj način, uslovno rečeno, pomognem kako bih skrenuo pažnju javnosti na probleme sa kojima se susreću – prije svega na nedostupnost lijeka za sve pacijente.

O nužnosti stalnog podizanja svijesti o ovoj rijetkoj, teškoj i neizlječivoj bolesti rekla nam je i Vera Hodžić, predsjednica udruženja „Dah“:

  • Zdenko Veljačić je jedan od bosanskohercegovačkih sportista koji su do sada podržali naš rad i koji zajedno s nama učestvuju u stalnoj misiji podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji. Na taj način bh sportisti se priključuju mnogobrojnim sportistima svijeta u stalnoj akciji „Get breathless for pulmonary hypertension“ ukazujući na težak položaj oboljelih prije svega zbog činjenice da za ovu bolest nema lijeka, te da je jedina mogućnost za njihov oporavak transplantacija pluća, a u nekim slučajevima i transplantacija srca i pluća. Položaj oboljelih u našoj zemlji je veoma težak jer lijekovi koji usporavaju progresiju bolesti nisu dostupni svima, – rekla je Hodžić vjerujući da će se ovoj akciji priključiti i ostali bh sportisti, te da će se položaj oboljelih u našoj zemlji početi pomjerati u pozitivnom smjeru.

 

Podijelite članak