OSVRT NA SJEDNICU GV ZENICA: Licemjernost zeničke SDA zgrozila javnost!

114BFB3F A3FD 46A2 830A 3758577D2DA3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sjednica Gradskog vijeća Zenica, koja je održana danas, najbolje oslikava licemjerstvo i maćehinski odnos proteklog saziva stranaka koje su činile većinu u mandatu 2016. 2020. godina prema gradu i svojim sugrađanima.

Naime, na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojen je Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, te Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. – 31.03.2021. godine. Podsjetimo, upravo je prošle godine SDA, sa koalicionim partnerom A-SDA i u to vrijeme SBB-om, režirala neviđeni haos, kada su najugroženije kategorije i sve budžetske korisnike ostavili bez naknada i primanja. Danas su ovu tačku, interesantno, podržali jednoglasno.

Vijećnici SDA i A-SDA, o čemu svjedoče i snimici, u proteklom sazivu vijeća blokirali su svaki projekt gradonačelnika Fuada Kasumovića koji je imao za cilj razvoj grada, podižući crvene i bijele kartone suzdržan. Interesantno, danas su vijećnici ove dvije stranke, među kojima su i vijećnici iz starog saziva vijeća, podržali sve ono što su nedavno opstruirali i blokirali.

Tako je usvojen Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju stalnog kružnog toka od ulice Bistua Nuova do spoja sa raskrnicom na M-17 i Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za spajanje lokalne ceste za Perin Han na raskrsnicu s kružnim tokom na M-17 s malim urbanim tokom. Donedavno, učinili su sve da se kružni tok za mještane Perinog Hana ukloni, a danas su podržali njegovu gradnju.

Da su svjesno kočili razvoj četvrtog po veličini grada govori današnja sjednica na kojoj su, pukim čudom, odlučili podržati i druge projekte koje su do jučer blokirali i nisu željeli modernizaciju grada o čemu svjedoči glasanje za regulacione planove, a koje su prije nepunu godinu dana nemilosrdno odbili podižući crveni karton “PROTIV”.

Međutim, da tu nije kraj apsurdu predvodničara većine u proteklom sazivu na čelu sa SDA, nekada najjačom strankom, govori i usvajanje Prijedloga Rješenja o imenovanju privremenih Upravnih odbora Javnih ustanova “Dom zdravlja” Zenica i Apoteka “Zdravlje “Zenica”. Podsjetimo, prošli saziv vijeća nije želio ni zakazati sjednicu, a kamo li podržati da se imenuju privremeni Upravni odbori. Svjesno su na taj način odlučili ostaviti “Dom zdravlja” bez rukovodstva, uprkos činjenici da je upravo ta ustanova na prvoj liniji u odbrani od svjetskog izazova pandemije koronavirusa. Od zaslijepljenošću vlastitih interesa, nisu marili ni za zdravlje i živote građana.

Sve navedeno možda najbolje pokazuje koliki očaj vlada u zeničkoj SDA pa se sada, pokazujući prevashodno da nemaju karakter i dosljednost, bukvalno “šlepaju” na projekte gradonačelnika Kasumovića koje su do jučer nemilosrdno odbijali, računajući kako će na taj način pridobiti barem mali dio građana s obzirom na to da su na proteklim održanim dotakli političko dno. Međutim, ako je suditi prema komentarima građana na društvenim mrežama, oni su više nego zgroženi činjenicom da u SDA ponovo računaju na kratku pamet građana koji su tek sada uvidjeli da su svjesno unazadili grad za najmanje četiri godine, odbili brojne investitore i gledali isključivo vlastite interese.

Međutim, svakako je SDA novi mandat u Gradskom vijeću Zenica počela sa manipulacijama i dokazima da su sve vrijeme dezavuisali javnost, a nakon što su obznanjena pisanja našeg portala, ali i upozorenja Kasumovića, da se Selvedina Sarajlić Spahić i Suad Kaknjo neće odreći funkcija koje obnašaju na višim nivoima zarad one najniže – vijećničke. Kaknjo, koji je izabran za vijećnika, a inače ja zapamćen kako je zaspao na važnoj sjednici, još nikada se nije pojavio na sjednici vijeća i samo je pitanje dana kada će se i on povući. Stoga, podvale i licemjerstvo zasigurno su obilježile početak novog mandata SDA u Gradskom vijeću Zenica.

I kada pojedini pomisle kako je zenička SDA, gle čuda, konačno odlučila biti za razvoj grada, ne treba zaboraviti činjenicu da bi i ovaj saziv odbijao sve projekte Kasumovića, apsolutnog pobjednika proteklih izbora, međutim, svjesni su kako on uživa podršku najmanje 33.000 građana, ali i stranaka “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”, SDP Zenica, Narod i pravda, Nezavisni blok, SBB, pa i Osmana Šuvalića, vijećnika u ime nacionalnih manjina. S obzirom da su stjerani u ćorsokak i čine opoziciju, ne preostaje im ništa nego lizati ono što su do jučer pljuvali.

Bilo kako bilo, bit će interesantno pratiti kakav će ishod glasanja vijećnika SDA biti i na narednim sjednicama i to na tačkama koje su ranije, sa osmijehom na licu, odbijali i kažnjavali grad i građane, pokazujući tako da ih uopće ne zanima opće dobro nego isključivo politička prepucavanja.