Otac i kći jedini preživjeli od sedmeročlane palestinske porodice: Molio sam Boga da mi uzme dušu

f702c132b6f81cadb5a2dc145de3a50c
Podijelite vijest

Palestinac Riad Eshkuntana proveo je sedam sati zarobljen pod ruševinama svog doma, slušajući glasove svoje supruge i djece koji su se sve manje čuli prije nego što je spašen.

Porodica Eshkuntana živjela je u jednoj od brojnih zgrada u okupiranom pojasu Gaze koje su od 10. maja bile na meti izraelske vojske.

– Sjedio sam kod kuće zajedno sa suprugom oko jedan sat ujutro, a djeca su otišla spavati u svoju sobu. Bili smo šokirani izraelskom raketom koja je pogodila naš dom – rekao je Eshkuntana opisujući događaje koji su se odigrali u ranim jutarnjim satima u gusto naseljenoj ulici al-Wahda u centru grada Gaze.

– Moja supruga je pohrlila prema djeci da ih zaštiti, ali jedna od mojih kćeri pobjegla je u drugu sobu. Drugom raketom kuća je podijeljena na dva dijela. Iznad našeg stana bila su tri sprata, kuća se srušila, a mi smo bili pod ruševinama – ispričao je on.

Prema Ministarstvu zdravlja sa sjedištem u Gazi, izraelskim napadima na malu obalnu enklavu ubijeno je 219 Palestinaca u roku od 10 dana, uključujući 63 djece i 36 žena.

Među njima su Riadova supruga i četvero njihove djece u dobi od sedam, pet, tri i dvije godine.

– Želio sam umrijeti i molio sam se Bogu da mi što prije uzme dušu kada sam shvatio da moja supruga i djeca umiru. U početku su njihovi glasovi bili glasni i tražili su da ih spasim, ali oni su postepeno postajali sve tiši, a ja sam bio bespomoćan pod ruševinama – kazao je.


Podijelite vijest