F1DBF076 CE87 43D2 B502 17F6B4D55C87
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
Kurbani 2021

Među mještanima Begovog Hana kod Žepča vladaju tuga i nevjerica nakon pogibije njihovih komšija Ajdina Tahića (19), Nermina Kamerića ( 22) i Ajdina Grahića (19). 

U smrskanom Fordu Mondeo, koji se u ponedjeljak sudario s kamionom, jedino je preživio Nezir Memčić (17), koji je zadobio teške povrede.

Nastradali momci su živjeli u istoj ulici, kuća do kuće, samo se porodična kuća Tahića nalazi malo niže od ostalih. Rodbina, prijatelji, komšije su tokom dana obilazili neutješne porodice tragično stradalih mladića. U dvorištima odzvanjaju jecaji majki, sestara i rodbine.

Kobne noći u automobilu s prijateljima nalazio se i jedini preživjeli u ovoj saobraćajnoj nesreći, srednjoškolac Nezir Memčić (17). Iako je bio u veoma teškom stanju, u međuvremenu se probudio iz kome. 

Od siline udara, zadobio je prijelom obje natkoljenice i povrede glave te ga očekuje operacija.  

Nezirovog oca Sulejmana Memčića zatekli smo ispred kuće, neposredno po povratku iz zeničke bolnice.

– On još ne zna šta se desilo. Stalno pita za svoje drugove. Žao mi je mladosti, mojih komšija. Eto, Bog je htio da on nama ostane. Što se tiče povreda, molim Boga da bude sve uredu. 

Doktori kažu da je stanje za sada zadovoljavajuće, ali je još pod ljekarskim nadzorom. Mi se nadamo najboljem. Briga nam je kako mu reći da su mu prijatelji poginuli – kroz suze kaže Sulejman.

Danas zajednička dženaza

Načelnik općine Žepče Mato Zovko proglasio je danas Dan žalosti. Zajednička dženaza trojici mladića bit će klanjana danas u Begovom Hanu u 16 sati, a predvodit će je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević. 

Kako bi podijelili bol i tugu koje su ih u ovom teškom trenutku zadesile, delegacije Općine  i Medžlisa Islamske zajednice Žepče, s glavnim imamom Džaferom ef. Gračićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Edinom Šišićem na čelu, posjetile su jučer porodice nastradalih. 

Gotovo sve aktivnosti koje su bile planirane povodom Kurban-bajrama u međuvremenu na području općine Žepče su otkazane.