Portal 072info

Otac koji je hendikepiranom sinu odsjekao glavu oslobođen krivice

sud

Otac iz Lujzijane koji je odsjekao glavu svom hendikepiranom sinu oslobođen je krivice zbog neuračunljivosti, nakon što su vještaci zaključili da je mislio da je riječ o lutki za reanimaciju.

Džeremaji Rajtu se neće suditi za ubistvo pošto je stručnjak u svom svjedočenju rekao da je osumnjičeni bio pod psihozom i nije mogao realno da vidi stvari u trenutku kada je počinio zločin.

Stručnjaci za mentalno zdravlje tvrde da je Rajt bio uvjeren da je njegov sin zamijenjen lutkom za uvježbavanje reanimacije.

Rajt je u pritvoru od avgusta 2011, kada je je njegov sedmogodišnji sin Džori Lirete ubijen u kući u kojoj je stanovao zajedno sa dječakovom majkom. Djetetova glava nađena je na stazi koja vodi do kuće, a ostali dijelovi tijela u kesama za đubre u blizini.

Dječak je zbog hendikepa morao da bude pod nadzorom 24 sata dnevno, između ostalog, hranili su ga preko sonde. Prema riječima vještaka, Rajt je od samog početka vjerovao da je odsjekao glavu lutki koja je zauzela mjesto njegovog sina.

“Tako je rekao policiji u svojoj prvoj izjavi, a isto je rekao i gotovo svim ljekarima sa kojima se susreo”, rekao je njegov advokat Keri Kuča.

Vještaci Sara Diland, profesor psihijatrije i forenzičke neuropsihijatrije na Univerzitetu Tulejn i dr Džordž Zejden, forenzički psihijatar iz Šrivporta, koji su došli na poziv tužilaštva, posvjedočili su da Rajt, i pored toga što je uzeo psihijatrijsku terapiju, ni u jednom trenutku nije prestao da vjeruje da je robot ili lutka za reanimaciju zamijenila njegovog sina”, rekao je Kuča.

Tužilac Kamil Morvant izjavila je da “je ovo zaista jedina odluka koju je sud mogao da donese”, budući da su stručnjaci nesporno posvjedočili da je “Rajt bio psihotičan, da je halucinirao i patio od težeg psihičkog poremećaja u to vrijeme”.

Blic

Podijelite članak