Oteo je putnički avion, dobio sve što je htio – i spektakularno skočio u noć… Nikada nije pronađen

Oteo je putnički avion, dobio sve što je htio – i spektakularno skočio u noć… Nikada nije pronađen

U popodnevnim satima 24. novembra 1971. jedan naizgled neupadljivi čovjek koji se predstavio kao Den Kuper (Dan Cooper) prišao je šalteru Norwest Orient Airlinesa u Oregonu u SAD. Svoju jednosmernu kartu za Sijetl platio je gotovinom i, čekajući svoj let, tiho dodao jednoj od stjuardesa papirić na kojem je pisalo da nosi bombu u svojoj aktovci i da želi da ona tokom leta sedi pored njega. Tako je otpočela čuvena otmica Nortvest aviona, a u pitanju je jedna od najnerazjašnjenijih misterija u historiji američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Djelovao mirno

Prema putnicima koji tada leteli za Sijetl, čovjek s bombom izgledao je sasvim prosječno – djelovao je poprilično mirno, i nosio je poslovno odijelo s crnom kravatom i bijelu košulju. Ipak, njegova jeftina aktovka istog trenutka je predstavila prijetnju po sve oko njega, saopćeno je na sajtu FBI.

Stjuardesa kojoj se muškarac obratio morala je da sjedne pored njega tokom leta. Zapanjena, uradila je ono što joj je rečeno, i tada joj je Kuper pokazao nešto što je njoj na prvi pogled ličilo na gomilu isprepletanih žica i štapića crvene boje. Ipak, u pitanju je bila bomba, a Kuper je, naime, planirao da drži putnike i posadu aviona kao taoce.

Još pod utiskom, stjuardesa je, zatim, prema daljoj naredbi muškarca uzela papir i olovku i pomno zapisivala ono što joj je rekao. Ubrzo je tu poruku odnijela kapetanu aviona, u kojoj je pisalo da je Kuper zahtijevao četiri padobrana i 200.000 dolara u novčanicama od dvadeset dolara. Poređenja radi, tolika suma novca danas vrijedi nešto više od 1,5 miliona dolara.

Skok u potpuni mrak

Kada je avion sletio u Sijetl, otmičar je zamijenio 36 putnika koje je držao kao taoce na letu za novac koji je tražio i padobrane. Ne pustivši sve, zadržao je nekoliko članova posade i naredio im da avion ponovo uzleti, ali ovoga puta za Meksiko Siti.

Negde posle 20 sati, otmičar je učinio nešto nevjerovatno – iskočio je iz zadnjeg dijela aviona, po mraku. Nosio je dva padobrana od ukupno četiri kojih je tražio, uključujući i onaj koji se inače koristi za podučavanje za skok iz aviona. Upotrebio je uže od jednog od preostalih padobrana da zaveže ukradenu torbu s novcem. Tako ga je mrak progutao, i njegova konačna sudbina je do dana današnjeg nepoznata.

Torba - Avaz

Platnena torba u kojoj je bio jedan od padobrana. fbi.gov

FBI je saznao za ovaj zločin još dok je avion letio za Sijetl, i gotovo istog trenutka pokrenuo istragu koja se nastavila i nakon mnogo godina. Nazvavši ga Nordžek, kao skraćenicu za Nortvest Hajdžeking ( u bukvalnom prevodu Otmica Nortvesta), Federalni istražni biro ispitivao je stotine ljudi, pratio tragove koji su se prostirali širom SAD u nadi da će jednom pronaći nešto više od pukog opisa muškarca od strane saputnika.

Prema FBI, velika je vjerovatnoća da Kuper nije preživio svoj skok iz aviona. Na kraju krajeva, padobranom koji je koristio nije se moglo upravljati, njegova odeća i obuća nisu bili prikladni za grubo slijetanje, a noću je skočio u šumovito područje, što je opasno i za iskusnog profesionalca, a dokazi govore da Kuper to nije bio. Ova teorija je dobila na snazi 1980. godine kada je jedan dječak pronašao truli paket pun novčanica od dvadeset dolara (ukupno 5.800 dolara), koji su odgovarali serijskim brojevima novca koji je bio korišćen za otkupninu.

Novac - Avaz

Novac vraćen 1980. koji je odgovarao serijskim brojevima novca za otkupninu. fbi.gov

Odvažna otmica i nestanak muškarca s bombom ostali su intrigantna misterija, kako za tamošnju policiju tako i za amatere. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE