otmica pixabay ilustracija
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 9, 2021 @ 22:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Oteta 16-godišnjakinja iz SAD spasena je 4. novembra nakon što je upotrijebila međunarodni znak za pomoć koji je naučila na društvenoj mreži TikTok.

NER FIT

Bila je u automobilu otmičara Džejmsa Brika (61) te napravila gestov rukom koje označavaju porodično nasilje. Osobe iz drugih automobila to su primijetile te pozvale policiju. 

Signal se sastoji od podizanja dlana, uvlačenja palca te potom spuštanja ostalih prstiju. Palac je “zarobljen” unutar ostalih prstiju, a signal je sličan stisnutoj šaci. Osmišljen je kako bi bio znak koji ukazuje na porodično nasilje.

Djevojku, čiji su nestanak prijavili roditelji, uočio je muškarac u automobilu iza Brikovog. Nazvao je policiju te kazao kako je ugledao tinejdžerku koja je izgledala kao da je u nevolji.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Njenog otmičara su potom uhapsili policijski službenici iz Kentakija, piše “Daily Mail“.

Nakon što je spašena, djevojka je policiji rekla da je oteta iz svoje kuće u Sjevernoj Karolini te odvezena kroz Ohajo, Tenesi i Kentaki.

 Brik je optužen za otmicu i posjedovanje dječje pornografije s obzirom na to da je na njegovom telefonu pronađen sadržaj koji maloljetnicu pokazuje na seksualan način. Nije poznato je li riječ o otetoj 16-godišnjakinji ili o drugoj osobi. Takođe, potrebno je utvrditi i je li Brik poznavao svoju žrtvu prije napada te kako ju je uspio oteti, piše “Vecernji.hr“.

LIDER