Otići ili ostati: Da li se isplati živjeti u Njemačkoj?

odlazak njemacka 98 696x451 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Posljednjih godina aktuelna je tema „otići u Njemačku ili neku drugu razvijenu zemlju radi boljeg života“.

Dok se neki zalažu za odlazak bez obzira na sve, drugi tvrde da nigdje nije bolje nego u zemlji u kojoj ste rođeni i odrasli.

Kako izgleda život ,,pečalbara” govori djevojka koja je prošle godine otišla u Njemačku u potrazi za boljim životom.

  • Otišla sam zbog posla u bolnici u blizini Dizeldorfa i zadovoljna sam. Moja plata je 2000 eura. Imam dosta slobodnog vremena, a ponekad i previše. Upravo sam dobila sedam slobodnih dana.
Ilustracija

Radna sedmica je kao i kod nas, 40 sati. Uslovi za rad su odlični, kao i plata. Sve se plaća – noćne smjene, praznici, bolovanja. Samo ako ste na bolovanju duže od četiri sedmice, dobijate 80% plate, ali dobijate i novčanu pomoć za lijekove i njegu ako ste ozbiljno bolesni.

Cijene su slične našim. Trudnice dobijaju punu platu tokom porodiljskog odsustva i imaju pravo na tri godine odsustva nakon rođenja djeteta.

Što se tiče života, cijene u prodavnicama su skoro iste kao kod nas, nešto je malo skuplje, nešto jeftinije. Komunalne usluge su skuplje, ali to zavisi i od lokacije. Što je stan bliže velikim gradovima, to su računi skuplji.

Stan od 50 kvadrata plaćam 490 eura, a tu su uključeni i svi računi osim električne energije koja mjesečno košta 50 eura. Tokom godine, ako potrošim manje, vratiće mi pretplatu.

Da li je bolje ići ili ostati – znaju samo oni koji su otišli i to iskusili, ali jedno je sigurno: obje opcije donose vrlo dobre i loše stvari …

Definitivno „nemački euri“ s jedne strane čine život ljepšim, ali … život bez porodične kuće, dvorišta, ulica, grada, roditelja, porodice, prijatelja …. nekad može da bude vrlo tužno i prazno …