Otišao doktoru zbog bola u stomaku, nalazi šokirali i njega i ljekare

Kada je došao ljekaru, Čen Li (33), čije je ime promijenjeno za potrebe članka, iz kineske provincije Sičuan, nije znao zašto ponekad u urinu ima krvi, ali ni u najluđim snovima nije zamišljao šta će mu tog dana doktori reći.

Li se cijelog života smatrao muškarcem, ali pri posjeti ljekaru je ustanovljeno da je zapravo rođen sa ženskim polnim hromozomima.

Upprkos tome što su mu spoljašnje genitalije muškog fenotipa, Li ima matericu i jajnike, a od ulaska u pubertet i menstruaciju, koja objašnjava krv u urinu.

Bolove u abdomenu koje je imao svaki mjesec od 13. godine popraćene pojavom krvi u urinu nikada nije povezao s menstruacijom pošto se smatrao muškarcem, a u prilog tome ide i činjenica da ima muške genitalije.

Kada se požalio ljekarima, posumnjali su na upalu slijepog crijeva, ali simptomi nisu prestali nakon liječenja pa su napravili dodatna testiranja.

Li je bio prestravljen ovim otkrićem te je odmah zatražio operaciju uklanjanja ženskih polnih organa. Operacija je trajala tri sata, a doktori su rekli da se Li nakon zahvata osjeća sjajno te da mu se vratilo samopouzdanje, prenosi “Daily Mail“.

Hirurg koji je vodio operaciju, Luo Siping, objasnio je da Li može nastaviti svoj život kao muškarac, ali neće moći imati biološku djecu jer njegovi testisi ne proizvode spermatozoide.

Prema procjenama UN, 0,05 do 1,7 odsto svjetske populacije je interseksualno. To je otprilike isti procenat kao i ljudi s prirodno crvenom kosom.

Interseksualnost, prema smjernicama UN, označava osobe koje se “ne uklapaju u definicije niti muških niti ženskih tijela”, a zamijenilo je riječ hermafrodit.

Sličan slučaj pojavio se i prošle godine u Kini, kada je 25-godišnja žena došla ljekaru zbog problema sa začećem. Ispostavilo se da Pingping (ime promijenjeno) ima muški polni hromozom Y, te uopšte nema matericu i jajnike.

Pingping se neko vrijeme brinula što još nije dobila menstruaciju, ali kada ju je majka odvela ginekologu, rekli su da se Pingping vjerovatno samo malo sporije razvija.

“Kada sam odrasla, bilo me sram što još nemam menstruaciju pa nisam to tretirala ozbiljno” priznala je.

Kao i Li, Pingping nikada nije sumnjala u svoj pol jer su njene spoljašnje genitalije imale ženski fenotip. Ljekari su objasnili da je moguće da je imala muške genitalije koje su atrofirale. Dodali su i da su joj roditelji u bliskom srodstvu, prenosi “Vecernji.hr“.