Otkazana i ovogodišnja Čimburijada: Manja grupa Zeničana ipak očuvala tradiciju

Otkazana i ovogodišnja Čimburijada: Manja grupa Zeničana ipak očuvala tradiciju

Prvi dan proljeća Zeničani već nekoliko decenija obilježavali su na sebi svojstven način okupljajući se na tradicionalnoj Čimburijadi na obalama rijeke Bosne.

Duži niz godina Forum građana Zenice ( FGZ ) ovu tradiciju upotpunjavao je čitavim nizom pratećih aktivnosti koje su okupljale veliki broj građana Zenice, ali i gostiju iz cijelog regiona.

S obzirom na naglo pogoršanje epidemiološke situacije izazvane koronavirusom te nepovoljnu situaciju kada je u pitanju porast zaraženih, oboljelih i umrlih na području cijele BiH, Forum građana Zenice ove godine kao i prethodne neće organizovati prateće aktivnosti u sklopu Čimburijade.

– Apelujemo na sve građane da ozbiljno shvate ovu tešku situaciju te da odustanu od masovnog okupljanja, da poštuju sve mjere i preporuke nadležnih kriznih štabova, jer samo tako možemo svi zajedno utjecati da se ova situacija stabilizuje – poručuju iz Foruma građana Zenica i dodaju:

– Ove godine vas pozivamo da sačuvamo tradiciju i primjereno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u krugu svoga doma, s porodicom i prijateljima pripremanjem zeničkog čimbura na simboličan način pozdravimo dolazak proljeća.

Ekipa novinara obišla je Kamberovića polje, na kojem je zatekla tek ponekog prolaznika i manju grupu Zeničana koji su se ipak okupili i pripremili čimbur. Iz Foruma građana Zenice pozvali su građane da da slanjem fotografija pripreme čimbura učestvuju na konkursu na temu “Zenički čimbur u doba korone”.

Ove godine izostalo je i tradicionalno proljetno kupanje u rijeci Bosni.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE