Otkopano 35 malih piramida

francuski-arheolozi-u-sudanu-otkopali-35-malih-piramida-504x335-20090622-20101019011904-203444

Nekoliko francuskih arheologa i onih koji se bave ovim poslom, otkopali su u Sudanu oko 35 piramida starih blizu oko 2000 godina, prenosi AFP.

Ove piramide, po riječima vođe ove opercije Calude Rilly-a dodao je da su ove piramide izgrađene između 100. i 200. godina prije Krista i da je u tom kraljevstvu Meroe, bilo moderno da većina stanovništva koja si mogla priuštiti piramidu, istu i naprave. 

Piramide u Sudanu se razlikuje od onih u Egiptu, po tome što su piramide u Egiptu napravljene dosta ranije i bile su grobnice faraona, ali nikada se nisu svrstavala u srednju klasu. U Sudanu su se gradili od strane kraljevske obitelji, ali kasnije su to mogli da rade i obični smrtnici u tom mjestu. 

Ova nekropola zauzima oko 41 hektara prostora a u tom cjelokupnm prostoru nalazi se oko 100 grobnica. Od toga jedna četvrtina je iskopana i neke od njih nisu više od jednog metra. S druge strane neke su postavljene toliko usko da se između njih ne može ni proći. 

Ovi radovi, pomenutog tima trajale su tri godine, jako malo bitnih stavki i dokaza je pronađeno u grobnicama, obzirom da je većina njih opljačkana. Nespretni pljačkaši su ostavili nepljačkanu jednu grobnicu u kojoj se nalaze bogati dokazi i velike stvari za arheologe. Ono što je važno naglasiti, da se u toj istog grobnici pronašao kostur djeteta sa četiri ogrlice i narukvice od bronze

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE