fosil
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 6, 2021 @ 7:10
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Fosilni ostaci djeteta ranog hominida pronađeni su u jednoj pećini u Južnoj Africi, saopštio je tim međunarodnih i južnoafričkih istraživača.

NER FIT

Tim naučnika je saopštio da su pronađeni dijelovi lobanje i zuba djeteta vrste Homo naledi, koja je izumrla prije gotovo 250.000 godina, a riječ je o djetetu koje je imalo između četiri i šest godina, piše AP.

Fosilni ostaci su pronađeni u udaljenom dijelu pećine, što sugeriše da je tijelo tamo stavljeno namjerno, u nečemu što bi mogla biti neka vrsta grobnice.

Vrsta Homo nalijedi je u rodu Homo, srodna savremenoj ljudskoj vrsti Homo sapiens.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zaključak da je Homo naledi živio između 236.000 i 335.000 godina i da nije izumro mnogo ranije, a do koga su došli naučnici, pokazuje da je porodično stablo “Homo” raznovrsnije nego što se prvobitno mislilo

“Homo naledi ostaje jedan od najzagonetnijih drevnih ljudskih rođaka ikada otkrivenih“, rekao je profesor Guy Berger sa Univerziteta u Johanesburgu.

“To je očigledno primitivna vrsta, koja je postojla u vrijeme kada smo ranije mislili da su samo moderni ljudi u Africi. Samo njegovo prisustvo u to vrijeme i na ovom mjestu komplikuje naše razumjevanje ko je šta prvi uradio po pitanju pronalaska složenog kamenog oružja, pa čak i ritualnih običaja.”

LIDER