OTKRIĆE KOJE DAJE NADA: Otrov pčela, škorpija i zmija lijek protiv raka!

Panova laboratorija razvila je tehniku koja omogućava izdvajanje određenih proteina i peptida u otrovu, tako da otrov može da spriječi razmnožavanje ćelija raka bez štetnih propratnih posljedica.

Dipanjan Pan, naučnik Univerziteta u Ilinoisu, sa svojim timom došao je do otkrića koje bi moglo da zaustavi umnožavanje ćelija raka, sudeći prema studiji prezentovanoj ove nedelje na konferenciji Američkog društva hemičara. Istraživanje je još uvijek u ranoj fazi ali je, u okviru laboratorijskih ispitivanja, zabilježen veliki uspjeh u zaustavljanju umnožavanja ćelija raka dojke i melanoma.

Razvijena je tehnika koja omogućava izdvajanje određenih proteina i peptida u otrovu, čime se djeluje samo na ćelije raka Panova tehnika uključuje i upotrebu nanotehnologija da bi se dobio sintetisani element sličan otrovu koji proizvode pčele, zmije i škorpije, piše CNN.

Najveći problem koji se javlja prilikom liječenja otrovom su propratni neželjeni efekti. Kod uboda pčela, na primjer, koža postaje bolna i otečena jer melitin, glavni toksin pčelinjeg otrova, uništava ćelijske membrane, a može doći i do zgrušavanja krvi i oštećenja srčanog mišića i nervnih ćelija. Svojstva otrova zaslužna za ubijanje ćelija raka uništavaju i zdrave ćelije, otprilike isto kao što hemoterapja uništavajući ćelije raka izaziva i oštećenje zdravih ćelija i bolne propratne efekte. Za razliku od hemoterapije, ova tehnika bi, u teoriji, trebalo da utiče samo na ćelije raka. Ako se ispostavi da je efikasna, prirodne komponente koje ulaze u sastav otrova mogle bi da postanu osnova za čitavo obilje lijekova namijenjenih liječenju raka.

Panovo istraživanje temelji se na velikom broju naučnih otkrića koja su pokazala da toksini iz otrova mogu da unište ćelije raka bez razaranja zdravih ćelija. Ali, Panova laboratorija razvila je tehniku koja omogućava izdvajanje određenih proteina i peptida u otrovu, tako da otrov može da spriječi razmnožavanje ćelija raka bez štetnih propratnih posljedica. Njegova laboratorija otkrila je i kako da sintetiše ove korisne ćelije.

Sintetički materijal se prenosi do ćelija raka upotrebom nanotehnologije.

“Zahvaljujući tome što je cio toksin kamufliran kao dio nanočestice, moguće je zaobići zdrave ćelije jer ga privlače samo ćelije raka” izjavio je Pan.

Drugim riječima, pošto je tako tesno upakovan u nanočesticu, nemoguće je da procuri i izazove druge probleme.

Prilijepljene za ćelije raka, ove nanočestice sa sintetisanim otrovom mogu ili da uspore, ili zaustave njihovo umnožavanje i na taj način spreče širenje raka. Čini se da čestice u pčelinjem otrovu zaustavljaju naročito matične ćelije raka (CSCs).

“To je ono što nas interesuje – te ćelije uzrokuju metastazu i vraćanje raka. Ako možemo temeljnije da uklonimo rak koristeći ovu tehniku, imamo potencijalno bolji tretman za liječenje raka”, zaključio je Pan.