Portal 072info

Otkriće naučnika: Unutar Zemlje postoji još jedna Zemlja

Tim naučnika sa Harvarda možda je pronašao naznake postojanja dijela drevne Zemlje unutar plašta naše planete, piše themindunleashed.org.

Studija predstavljena na „Goldšmit“ konferenciji u Sakramentu tvrdi da bi prethodno neobjašnjivi odnos izotopa iz dubine Zemlje mogao biti “odjek” drevne Zemlje koja je postojala prije sudara sa drugim nebeskim tijelom, za koji se procjenjuje da je doveo do formiranja Mjeseca.

Prema tvrdnjama naučnika, u pitanju bi mogao da bude materijal koji je postojao prije sudara. Oni vjeruju da se samo dio Zemlje istopio kao posljedica sudara i da u dubini naše planete još uvijek postoji dio drevne Zemlje.

Naučnici su proučavali odnos izotopa plemenitih gasova iz dubine Zemljinog plašta u odnosu na odnos izotopa gasova pronađenih bliže površini.

“Pokazalo se da postoje razlike između odnosa izotopa plemenitih gasova u različitim dijelovima Zemlje i to je potrebno objasniti. Ideja da vrlo razorni sudar Zemlje s drugim tijelom veličine planete nije u potpunosti rastopio i homogenizovao Zemlju – izazov je našim idejama o formiranju planeta. Ako se teorija pokaže tačnom, onda možda gledamo dijelove drevne Zemlje, iz vremena prije sudara”, rekao je profesor Sudžoj Mukopadhaj koji je bio na čelu istraživačkog tima.

vestinet.rs

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box