Portal 072info

Otkrijte grešku na Androidu i osvojite 200 hiljada dolara

Nakon što je objavljeno kako je malware Judy zarazio više od 36,5 miliona Android uređaja, u Googleu su odlučili otvoriti sezonu lova na sigurnosne propuste.

Osoba koja otkrije kritični propust u Android sistemu koji bi mogao ugroziti velik broj uređaja, a onda i korisnika, mogla bi dobiti do 200 hiljada dolara.

Nagrada se odnosi na pronalaženje propusta u TrustZone (tehnologiji povezanoj s čipovima koja osigurava da su biometrički podaci i naredbe za pokretanje uređaja spremljeni na sigurno) ili VerifiedBoots (softverski dio koji osigurava da je operativni sistem onakav kakvog ga je proizvođač instalirao).

Google je program nagrađivanja za pronalazak sigurnosnih propusta pokrenuo prije dvije godine, no tada je najviša nagrada iznosila samo 50 hiljada dolara.

Slične programe imaju i druge tehnološke kompanije poput Applea, Facebooka i Microsofta koje su tokom godina isplatile milione dolara u nagradama.

Nagađa se kako bi Google mogao još povećati nagrade za pronalaženje propusta u Androidu, ukoliko se otkrije još neki kritični sigurnosni propust, piše Zimo.

N1

Podijelite članak