Portal 072info

Otkrijte zašto je PMS tako težak i naporan

8433ac18-dcd3-4ea7-a5a9-c0356937796d

Neke menstruacije su manje, a neke više bolne. Ali, bez obzira na to, u tom periodu žene su veoma osjetljive i razdražene do te mjere da moraju naustiti svakodnevne aktivnosti poput trčanja, vožnje bicikla ili vježbanja u teretani.

Međutim, fascinantna je činjenica da nekim ženama period prije i za vrijeme menstruacije prođe sasvim bezbolno, dok neke nisu u stanju u tom periodu uopće ustati, jedu mnogo više od uobičajenog, imaju jake bolove.

Istraživanje objavljeno na stranici Journal of Women's Health nalaže kako je PMS (predmenstrualni sidrom) uzrokovan upalom koja je izazvana biomarkerom zvanim C-reaktivni protein (CRP). Nakon ispitivanja više od tri hiljade žena, stručnjaci su potvrdili kako je prisutnost CRP-a usko povezana s dobro poznatim bolnim razdobljem prije mjesečnice.

– Promjene raspoloženja, grčevi, bol u leđima, povećan apetit, dobitak na težini, napuhivanje, bol u grudima, potvrđeno su simptomi povišene razine CRP-a, biomarkera za upale – tvrde iz Journal of Women's Healtha.

Iako ima mnogo faktora povezanih sa PMS-om, ipak glavni razlog bolova krije se u upali koja, čini se, drži mehanističku ulogu u većini PMS-a.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box