Otkrila aferu “Respiratori”: Semira Degirmendžić novinarka 2020. godine

Screenshot 1 16

Društvo novinara Bosne i Hercegovine dodijelilo je na Svjetski dan slobode medija nagradu za novinara 2020. godine Semiri Degirmendžić s portala “Fokus”, javlja Anadolu Agency (AA).

Na tradicionalnoj manifestaciji “Novinar godine” nagradu je dobila novinarka koja je otkrila aferu s nabavkom respiratora iz Kine.

“Nije ovo samo za mene čast i priznanje, ovo je velika podrška, vjetar u leđa. Ovo je znak da ne samo ja, nego da mediji u BiH nisu sami, već da imaju jednu krovnu organizaciju”, navela je.

Nagradu za životno djelo dobio je reporter Halid Rifatbegović.

U kategoriji pisani medij nagrađen je portal “Buka”, u oblasti radio novinarstva Radio “Bobovac” iz Vareša, a u kategoriji televizijskog novinarstva Amarildo Gutić, novinar portala “Žurnal”.

Društvo novinara BiH dodijelilo je posthumno priznanje za doprinos Društvu i novinarskoj profesiji Mladenu Bošnjaku, posebno priznanje za dugogodišnji rad u sportskom novinarstvu dobio je novinar Ibrahim Kozlić, a posebno priznanje za izvještavanje o marginaliziranim grupama otišlo je Radio-televiziji Federacije BiH Informativno-tehničkom centru “Bihać”.

Zahvalnicu Društva dobila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je kazala da su novinari “naša savjest i jedan od najvažnijih stubova demokratskih društva”.

Zahvalnice su dobili i Misija OSCE u BiH, Javno preduzeće “BH Pošta” i preduzeće “Kristal” iz Viteza.

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Dušan Musa kazao je na manifestaciji da novinarska profesija u aktuelnom trenutku koronavirusa dijeli sudbinu drugih djelatnosti koje su manje-više pogođene kao i samo novinarstvo te podsjetio da su primanja novinara u BiH i bez pandemije bila skromna – od 600 do 1.000 KM te da je oko 1.000 novinara i komunikologa nezaposleno.

Prema njegovim riječima, situacija u medijima nije nimalo sjajna, a jedna od posljedica pandemije je i da se informacije centraliziraju.

Prethodni članakUŽAS U BIH: Vezao psa za moped i vukao ga velikom brzinom
Sljedeći članakDoktorica o dvije bebe koje su umrle s koronom: Mislimo da su se zarazile u trbuhu