Otkrili nanočestice koje ubijaju karcinom bez kemoterapije, kao “trojanski konj”

cancer cells 541954 960 720

Istraživanje skupine znanstvenika iz Singapura pokazalo se već u svojim počecimo izrazito učinkovitim u ubijanju stanica raka “in vitro”, ali i kod laboratorijskih miševa.

Znanstveni rad, objavljen na stranicama Tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru (NTU), objašnjava da nova metoda djeluje poput “trojanskog konja”, da je riječ o navođenju nanočestica specifičnom aminokiselinom, poznatom kao L-fenilalanin, koja stanicama raka inače služi tijekom rasta.

Stanice raka nastoje apsorbirati aminokiseline, što znači da pritom u sebe upijaju i nanočesticu, kreiranu da slijedi aminokiselinu i da u prigodnom trenutku uništi stanicu raka. Drugim riječima, stanicu raka ovim se načinom navodi da se samouništi svojim inače savršeno prirodnim procesom. Nanočestica naziva Nano-pPAAM promjera je 30 nanometara i navodi se da posjeduje “izvrsna antikancerogena svojstva i sposobnom selektiranja stanica raka”.

Kad stanica karcinoma u sebe pusti nanočesticu, objašnjava rad s NTU-a, Nano-pPAAM provocira prekomjernu proizvodnju slobodnih radikala, zbog čega stanice propadaju, a kako zdrave stanice ne upijaju ove nanočestice, po njih bi cijeli proces, navode znanstvenici, trebao biti bezopasan.

Pokusima u laboratoriju znanstvenici su utvrdili da ove nanočestice ubijaju oko 80 posto stanica karcinoma dojke, kože i želuca, što je stopa usporediva s nekim lijekovima protiv raka. Također je značajno smanjio rast tumora za oko 60 posto kod miševa sa stanicama raka dojke.

“Suprotno uobičajenim pristupima, naš pristup temeljio se na upotrebi nanomaterijala kao lijeka, umjesto kao nosača lijeka. Nano-pPAAM-a ima selektivna i uništavajuća svojstva (po stanice raka) i nije ih potrebno aktivirati nikakvim vanjskim podražajima. Aminokiselina L-fenilalanin djeluje kao ‘trojanski konj’, ogrtač koji zamaskira nanočesticu”, naveo je u izjavi povodom istraživanjaDalton Tay, jedan od autora.