Otkrivamo imena prijavljenih za direktora UIO, ko želi u jednu od najvažnijih fotelja u državi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U četvrtak je zatvoren konkurs za prijavu kandidata za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), a Klix.ba saznaje neka od imena prijavljenih za glavnu fotelju jedne od najvažnijih institucija u državi.

Kako je svako imenovanje na rukovodeće funkcije u institucijama i političko pitanje, tako su Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ) već postigli dogovor da novi direktor UIO bude iz reda srpskog naroda. Iako se s tim otvoreno ne slaže SDP, kao dio koalicionog bloka na vlasti, čini se da će se ipak odigrati onako kako su zamislili lideri HDZ-a i SNSD-a.

Novi direktor će tako zamijeniti dugogodišnjeg direktora UIO Miru Džakulu koji već dva mandata suvereno vlada ovom krucijalnom državnom institucijom.

Kao što smo već otkrili krajem januara ove godine, kandidat-favorit je SNSD-ovac Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija BiH koji žarko želi ovu poziciju. Prema skrojenom planu, Tegeltija bi trebao preuzeti funkciju direktora UIO.

Iako se spominjalo i ime Ljubiše Ćosića za direktora UIO, on je za Klix.ba izjavio da se nikada ne bi ni prijavio na taj konkurs jer, kako kaže, taj posao ne bi znao raditi.

Dakle, plan je da nakon Tegeltijine ostavke u njegovu fotelju ministra finansija BiH zasjedne kadar SNSD-a i to će najvjerovatnije biti neko sa područja istoka entiteta RS, tačnije iz Istočnog Sarajeva, a kako saznajemo najbliži je upravo gradonačelnik Ljubiša Ćosić.

Dalje, svoju prijavu je poslala i Svjetlana Perković, trenutna uposlenica UIO na poziciji zamjenika direktora i voditeljica Sektora za informacione tehnologije UIO.

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, na adresu UIO su stigle i prijave Želje Zekića, također uposlenika UIO, ali i Dževada Nekića, generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Također, prema trenutnim informacijama, prijavilo se još nekoliko nižerangiranih uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali i carinik Amira Harbaša protiv kojeg se vodio sudski proces u državnom sudu i koji je bio jedan od optuženih u tom predmetu.

Konačna lista prijavljenih odnosno onih kandidata koji ispunjavaju sve uslove bit će poznata naredne sedmice nakon što pristignu i prijave koje su mogle biti poslane poštom.

Novi direktor UIO-a, pored općih, mora ispunjavati i posebne uslove – da je završio pravni ili ekonomski fakultet ili fakultet tehničkog smjera, da ima 10 godina radnog iskustva, razvijene organizacione i sposobnosti strateškog planiranja i rukovođenja.

Prilikom procjene kvalifikacija kandidata u obzir će se uzeti da je stručan u odgovarajućoj oblasti i da je pokazao visoke standarde poštenja i integriteta u obavljanju posla.

Direktora UIO-a imenuje Vijeće ministara na četiri godine s tim da se nakon isteka četvorogodišnjeg mandata direktor može kandidovati na još jedan četvorogodišnji mandat, a novi direktor će imati osnovnu platu u iznosu od 4.378 KM.

UIO je od velike važnosti jer prikuplja indirektne poreze, PDV i akcize, koji su od velike važnosti za sve budžete u BiH.

Za kraj podsjetimo da je nedavno Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine na zahtjev UIO, pod vodstvom Mire Džakule (HDZ) raspisala interni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO).

Ovim oglasom traže se šefovi brojnih odsjeka, poput Grupe za evropske integracije, Odsjeka za carinsko-upravni postupak, Odsjeka za upravljanje ljudskim potencijalima, Odsjeka za prinudnu naplatu, grupa za prinudnu naplatu u RC Sarajevo i RC Mostar, Odsjeka za tarifu, vrijednost i porijeklo, Grupe za postupak provoza itd.

Zanimljivo je da je oglas raspisan na samom kraju mandata direktora Mire Džakule (HDZ), pa se postavlja pitanje da li se to čini kako bi se na vrijeme popunile pozicije prije dolaska novog rukovodstva.

Klix.ba