Portal 072info

Pogledajte kako izgleda izolatorij u zeničkom stacionaru (FOTO)

U izolatoriju Kantonalne bolnice (KB) Zenica, koji je smješten u stacionaru, trenutno se nalazi devet osoba koje su pozitivne na koronavirus, a kojima se nastoji pružiti maksimalna zdravstvena usluga i zaštita.

“Avaz” je u ekskluzivnom posjedu fotografija izolatorija, u kojem se trenutno nalaze lakše i srednje teški pacijenti, a kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom.

Trenutni kapacitet

Kako nam priča pacijent koji je smješten u izolatoriju (identitet poznat redakciji), uslovi bi mogli biti nešto bolji, međutim, osoblje je krajnje ljubazno i profesionalno.

Prema riječima Ednana Drljevića, načelnika Odjela za infektologiju KB Zenica, trenutni kapacitet izolatorija u stacionaru je oko 50 kreveta.

– Međutim, imamo namjeru povećati to na, otprilike, 200 kreveta. Prema procjeni koju smo radili, sa tim brojem bismo imali sve kao i svaka druga bolnica. Dakle, od rendgena, ultrazvuk aparata, opreme… odnosno svega onoga što slijedi kao i u svim bolnicama – otkriva Drljević.

Ističe da kapacitet soba u izolatoriju varira od dvokrevetne, trokrevetne, četverokrevetne…

– Međutim, tu nije problem kapacitet soba, jer se tu nalaze lakše i srednje teški bolesnici i mogu podnijeti veći broj pacijenata u jednoj sobi. Uslovi su apsolutno zadovoljavajući.

Još jedan odjel

Oduvijek je tu bio stacionar, odnosno odjel. Tu će se, najvjerovatnije, priključiti još jedan odjel koji je bio u Zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona – zaključuje Drljević.

Mersija Kasumović, direktorica Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu ZDK, koji je u zgradi do izolatorija, stavila je tokom pandemije na raspolaganje ovu ustanovu štabu.

  • Podršku pružio i Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu

– Svoj doprinos u teškoj situaciji želimo dati prostorom, opremom i kadrom. Zavod nastavlja raditi svoj posao kao i dosad, što nam je bitno u ovoj situaciji, da radnici idu na posao sa provjerenim zdravstvenim stanjem – poručila je Kasumović. 

NASTAVI ČITATI TEKST KLIKOM OVDJE

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 28
    Shares