Portal 072info

Otkrivamo: Na koji način se nabavlja, pakuje i prodaje ekstazi u BiH

Kriminalne grupe na Balkanu nikad nisu bolje sarađivale i stvarale veći profit. Glavne prihode donosi trgovina narkoticima. U razgovoru sa nekoliko pripadnika kriminalnih grupa saznali smo da droga nikad nije bila dostupnija i nikada je nije bilo više, piše TV1.

“Droga za silovanje”

Štaviše, u Sarajevu su se pojavili narkotici koji su važili kao “teško dostupni”. Purple Drank, MDMA, kokain, ekstazi… samo su neke od “modernih dopova” sa popularnim uličnim imenima. Trenutno “na ulici” je, pored marihuane, najpopularniji ekstazi, koji izgleda kao dječija bombona sa grbom fudbalskog kluba Barcelona ili kao logo društvene mreže Facebook. Saznajemo na koji način se nabavlja, pakuje i prodaje.

“Barsa se prije nabavljala iz Holandije, sada, svako ko ima pristup Dark Webu može da kupi bez problema. Imaju dvije vrste kod nas. Roza tableta i zelena. Roza je bila prije koju godinu popularna, a sada svi traže više zelenu. Prodaje se za 15 KM po komadu, a ako se prodaje na partiju cijena je 20 KM. Izaziva osjećaj ‘pozitive’, tjera na plesanje i bude ‘gotiva’. Najviše se prodaje na rejv partijima”, rekao nam je naš izvor.

Upozoravamo da narkotik izgleda kao bombona koja može biti privlačna djeci! Nerijetko se koristi u klubovima kao “droga za silovanje”, zbog već pomenutog MDMA-a koji izaziva potrebu za dodirom.

image

Ekstazi Barca

Iz MUP-a KS-a kažu da je tokom 2018. godine prijavljeno osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

– Tokom 2018. godine, policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva, Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, dostavili su 510 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima kojima je obuhvaćeno 514 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 239. stav 3. (posjedovanje opojne droge) KZ F BiH.

– Zbog zloupotrebe opojne droge ecstasy, tokom 2018. godine, Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, prijavljeno je 8 (osam) lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ F BiH, te 22 (dvadesetdva) lica zbog postojanja osnova sumnje da su počini krivična djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga iz člana 239. stav 3. KZ F BiH.

– Tokom 2018. godine, privremeno je oduzeto 275,5 tableta opojne droge ecstasy i 11,491 grama ecstasya u prahu. Najveća pojedinačna zaplijenjena količina je iznosila 2223 tablete, 2006. godine.

Ekstazi se često označava i kao MDMA što znači 3,4-metilendioksimetamfetamin, a označava sintetičku psihoaktivnu drogu koja ima je slična amfetaminu sa stimulirajućim svojstvima.

Međutim, MDMA je čisti metaamfetamin koji se distribuira u obliku malih kristala, praha ili rijetko kapsule. Ne može doći u obliku tablete zbog sastava i strukture, pa se iz toga razloga pravi ecstasy koji u svojem sastavu sadrži MDMA, ali i mnoge druge tvari (aspirin, speed, kokain, heroin itd.) zbog kojih se može u konačnici proizvesti tableta, koja izaziva još jače dejstvo i teže posljedice nakon uzimanja.

Posljedice uzimanja ecstasyja

U uobičajenim rekreativnim dozama ekstazi uzrokuje povećanje pritiska i pulsa, značajno povećanje razine kortizola, hormona stresa. Neke od značajnih posljedica za osobu su: širenje zjenica, empatija i osjećaj bliskosti, pojačanje fizičke energije, ekstrovertiranost, samopouzdanje, snažan osjećaj povezanosti s okolinom, smanjenje otuđenosti, smanjena agresija i impulzivnost, smanjenje straha, drastična promjena osjećaja za vrijeme.

Ovaj vid ekstazija na Balkanu je prvi put primjećen 2016. godine kada su službenici niške ispostave Uprave carina otkrili veću količinu narkotika u pošiljci koja je iz Holandije bila upućena jednom mještaninu Bora.

Anel Bešić

Podijelite članak
  • 11
    Shares