Portal 072info

OTKRIVAMO: Naše babe lažu, hljeb od juče nije zdraviji od današnjeg!

Ako želite dobro vašem stomaku, nemojte jesti polubuđav lebac; mikroorganizmi koji daju buđ mogu takođe proizvesti mikotoksine.

Ako ste i vi čuli mit da je jučerašnji hljeb zdraviji od današnjeg, zaboravite tu informaciju, jer tu nema mnogo istine.  Mnogima su bake govorile: “Pojedi sine, nema veze što je od juče, to je još zdravije”. Ne slušajte baku, već skoknite do prodavnice po svjež hljeb.

– Po ovako velikim vrućinama najbolje je da hljeb zagrijete u rerni ili držite u frižideru. Zbog toplote, posebno ako se hljeb drži u najlonskim kesama, plijesan se brže razvija – kaže nutricionistkinja Branka Mirković.

Inače, još prije oko 150 godina je pokazano da učvršćivanje mrvica hljeba ne predstavlja fenomen sušenja.

Učvršćivanje se dešava čak iako se ne izgubi vlažnost. U svježim mrvicama hljeba, tanak sloj proteina glutena odvaja nabubrele, želatinizovane granule skroba. Bajatost hljeba obuhvata, između ostalog, ponovnu kristalizaciju skroba.

Pečeni proizvod nema gljive kada se vadi iz peći. Ipak, on se može kontaminirati tokom hlađenja, siječenja ili pakovanja. Buđ se može razviti za oko tri dana pod idealnim uslovima. Hljebovi sa višim sadržajem vlage i tanke kore su podložniji nego oni sa nižom vlagom i tvrdom, debelom korom.

Buđavi hljeb ima nepoželjan ukus i miris, i mora se odbaciti usljed bezbjednosnih razloga pošto mikroorganizmi koji daju buđ mogu takođe proizvesti mikotoksine.

Ako konzumirate hljeb od cijelog zrna pšenice ili od raznih vrsta integralnih žitarica, možete u značajnoj mjeri smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, određenih vrsta kancera ili smanjiti svoju tjelesnu masu.

Veoma je važno da prilikom kupovine hljeba obratite pažnju na ono što piše na deklaraciji. Izaberite hljeb sa što više razlicitih žitarica koje bi trebalo da vam obezbijede makar 2 g vlakana po porciji. Takođe, preskočite one vrste koje imaju previše aditiva, poboljšivača ukusa, soli..

Tako da – bako, hvala, ali ne hvala!

Podijelite članak