Otkrivamo razloge: Kraljica Elizabeta jedina u svijetu za putovanja ne treba pasoš

6c343139db15288c659d7b781c220898

Kraljica Elizabeta II Velikom Britanijom vlada gotovo 70 godina i tokom tog razdoblja posjetila je više od 115 zemalja svijeta, neke i više puta, pa se čovjek zapita koliko je pasoša prekrcanih pečatima s granica promijenila. No, odgovor je – niti jedan. 

Razlog tome, naravno, nije samo to što je riječ o kraljici, pa ju je na granici lako identificirati i bez dokumenata, po sviti koja ju prati i kompletima jarkih boja koje i upečatljivim šeširima koje voli nositi, nego u tome što je ona sama “hodajući pasoš”. Naime, prva stranica britanskog pasoša uključuje kraljevski grb, zajedno sa sljedećom izjavom:

– Državni sekretarijat njenog Veličanstva Velike Britanije zahtijeva u Njenog Veličanstva sve one koje bi moglo zanimati da dopuste donositelju ovog dokumenta slobodan prolaz bez ikakvih smetnji i da mu pruže potrebnu pomoć i zaštitu.

Dakle, britanski pasoš u osnovi funkcionira kao napisana verzija kraljicine izjave, nešto poput: Molim vas, pustite mog državljanina da uđe u vašu zemlju.

Kad ona sama putuje, dakle, dovoljna je i sama njena fizička prisutnost da prenese ovu poruku. No, to vrijedi samo za nju, jer svaki drugi član kraljevske porodice mora imati pasoš, pa čak i ako putuju kao njena pratnja.

Stoga novinarka časopisa The Atlantic, Marina Koren zaključuje kako se čini da bi i državni sekretar SAD-a trebao moći putovati bez tog dokumenta, jer američki pasoši sadržavaju sličnu poruku. Na njima piše:

– Državni sekretar SAD-a ovime zahtijeva od svih onih koji bi mogli biti zainteresirani da dopuste državljanki/državljaninu SAD-a da prođe bez odgađanja ili zapreke, te da mu u slučaju potrebe pruže svu zakonitu pomoć i zaštitu.

No, ista logika u ovom slučaju ne vrijedi, jer je riječ samo o visoko rangiranom zaposleniku državnih službi, te vlada ne djeluje poput monarhije. Ukratko, čak je i američkom predsjedniku potreban pasoš.

Zanimljivo je i to da kraljica Elizabeta II ne treba ni vozačku dozvolu, i to iz sličnog razloga, objavio je portal Mental Floss, prenosi 24.sata.hr.