OTKRIVAMO | Tužilac nije bio na uviđaju stravične nesreće na M-17 u Zenici

Javnost u našoj zemlji još prepričava epilog stravične nesreće koja se dogodila na putu M-17 u Zenici, kada je Muhamed Agić, pod utjecajem alkohola i ranijom izrečenom mjerom zabrane upravljanja vozilom, pretjecao na punoj liniji i skrivio nesreću u kojoj je jedna osoba podlegla povredama, a četiri su povrijeđene.

Zadržan 24 sata

Posebno su svi u šoku jer je nesavjesni vozač nakon policijskog zadržavanja od 24 sata, odlukom postupajućeg tužioca pušten. Kako je nesreću skrivio pod zabranom, javnost strahuje da opet ne sjedne u novi bijesan automobil i skrivi novu.

I dok je javnost ogorčena, Mirna Poljac, portparol Tužilaštva ZDK, pojašnjava ovu odluku tužioca.

– Dežurni tužilac nije imao saznanja niti je raspolagao informacijama da su mu ranije izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilom. S obzirom na to, kao i činjenicu da je tužilac smatrao da ne postoje zakonski uvjeti za predlaganje pritvora,  nije ni upućivao prijedlog – pojasnila je Poljac.

Odvoženje smrskanog vozila nakon nesreće
Odvoženje smrskanog vozila nakon nesreće

Interesantno, tužilac nije učinio ništa ni nakon objave u medijima da je Agić imao mjeru zabrane upravljanja, a koji se u to vrijeme nalazio u pritvoru.

Činjenično stanje

Tužilac nije ni bio na uviđaju ove stravične nesreće.

– Tužilac je obaviješten da je došlo do nesreće u kojoj su dvije osobe zadobile teške povrede. S obzirom na to da prisustvo tužioca uviđaju u ovakvim i sličnim situacijama nije neophodno, naložio je službenim osobama da obave uviđaj i provedu istražne radnje. Tek naknadno, tačnije ujutro, obaviješten je da je jedna osoba preminula – kaže Poljac

Do 20 godina zatvora

Prema Zakonu o krivičnom postupku, za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa predviđen je posebni minimum od godinu zatvora, odnosno za ovo djelo može se izreći kazna zatvora od jedne do 20 godina.

Prema istom zakonu, službena osoba za krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora iznad pet godina, dužna je odmah obavijestiti dežurnog tužioca o postojanju takvog djela, a on je dužan odmah poduzeti potrebne radnje.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE