Otkriven misteriozni indijski soj koronavirusa

Soj koronavirusa koji je otkriven u Indiji ispituju naučnici širom svijeta, ali se još ne zna koliko se proširio i da li izaziva smrtnonosni drugi talas u Indiji, mada se zna da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim.

Virusi mutiraju i prave razne sojeve – većina je beznačajna, neki sojevi su čak manje opasni, ali neki mogu biti opasniji i zarazniji, pa i da naprave vakcine manje efikasnim, javlja BBC. Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru u Indiji.

Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka. Otkriven je u 220 od 361 sakupljenih uzoraka između januara i marta u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra.

U međuvremenu, otkriven je u još 21 državi. Putnici su najvjerovatnije donijeli indijski soj u Veliku Britaniju, gdje su otkrivena 103 slučaja B1617 od 22. februara, pa je većini putnika iz Indije zabranjeno da dođu u Veliku Britaniju.

Britanska služba za javno zdravlje je stavila indijski soj kao “jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom”, ali zasad ga ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost. Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine.

Virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Lujzijana Džeremi Kejmil kaže da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene u južnoafričkom i brazilskom soju. Upravo ta mutacija može da pomogne virusu da izbjegne antitijela imunog sistema, koji su stvoreni vakcinom ili preležanim koronavirusom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE