Otkriven najčešći simptom koronavirusa

89 7
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Koronavirus “vlada” našim životima već skoro godinu dana, ali zahvaljujući brojnim istaživanjima i studijama, svijet danas mnogo bolje poznaje virus nego u ranim danima pandemije. Istraživanja nastavljaju da razotkrivaju činjnenice o virusu uključujući i novu studiju koja prezentuje najčešći mogući simptom: mijalgiju, odnosno bol u mišićima. 

Napredak razumjevanja simptoma povezanih sa kovidom 19 takođe bi moglo da pruži pomoć u okončanju ove pandemije. Istraživači sada analiziraju ogroman broj zdravstvenih podataka koji su stvoreni tokom pandemije, kako bi pružili jasniju sliku simptoma povezanih sa kovidom 19. Nedavna studija objavljena u časopisu “British Medical Journal” nastojala je da karakteriše simptome kovida 19 u populaciji na Islandu.

Studija se sastojala od svih pojedinaca kod kojih je test bio pozitivan na koronavirus između 17. marta i 30. aprila 2020. godine.

Među 1.564 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, najčešći simptom bio je mijalgija. Mijalgija obično opisuje bolove u mišićima – odnosno u ligamenata, tetivama i fascijama, mekim tkivima koja povezuju mišiće, kostima i organima. 

Mijalgiju (55 posto) pratile su glavobolja (51 posto) i sugi kašalj (49 posto). Groznica i otežano disanje bili su ređi nego što je ranije prijavljeno.

Avaz