Otkriven novi opaki virus: Uzrokuje zatajenje jetre i bubrega

Otkriven novi opaki virus: Uzrokuje zatajenje jetre i bubrega

Još jedan zoonotski virus – Langya virus – privukao je pozornost stručnjaka jer je u Kini otkriveno da je njime zaraženo 35 ljudi. Vlasti su saopštile da pacijenti nisu imali bliski kontakt jedni s drugima ili uobičajenu historiju izloženosti, što sugerira da bi ljudske infekcije mogle biti sporadične. U međuvremenu, tajvanski centri za kontrolu bolesti (CDC) trenutno uspostavljaju metodu testiranja nukleinske kiseline za prepoznavanje i provjeru širenja virusa.

Langya virus je novootkriveni virus i stoga će tajvanski laboratoriji zahtijevati standardiziranu metodu testiranja nukleinske kiseline za identifikaciju virusa, tako da se ljudske infekcije mogu pratiti, ako je potrebno, rekao je zamjenik glavnog direktora tajvanskog CDC-a Chuang Jen-hsiang.

Šta je Langya henipavirus?

Langya henipavirus, koji je pronađen u kineskim provincijama Shandong i Henan, može se prenijeti sa životinja na ljude.

Prijenos virusa s čovjeka na čovjeka nije prijavljen, no istodobno je rekao da CDC tek treba utvrditi može li se virus prenijeti među ljudima i upozorio ljude da obrate pozornost na daljnja ažuriranja o virusu, rekao je Chuang.

Iznoseći pojedinosti o serološkom istraživanju obavljenom na domaćim životinjama, rekao je da je pozitivno bilo 2 posto testiranih koza i 5 posto testiranih pasa.

Rezultati testiranja 25 vrsta divljih životinja sugeriraju da bi rovka (mali sisavac kukcojed nalik mišu) mogla biti prirodni rezervoar Langya henipavirusa, jer je virus pronađen u 27 posto ispitanika rovke, rekao je zamjenik glavnog direktora CDC-a.

Koji su simptomi Langya virusa?

Neki od pacijenata koji su bili zaraženi virusom razvili su simptome uključujući temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita, bolove u mišićima, mučninu, glavobolju i povraćanje.

Također su pokazali smanjenje bijelih krvnih stanica. nizak broj trombocita, zatajenje jetre i zatajenje bubrega.

Gdje je virus prvi put otkriven?

Studija pod nazivom “Zoonotski henipavirus kod febrilnih pacijenata u Kini” koja je u četvrtak objavljena u časopisu New England Journal of Medicine navodi da je u Kini identificiran novi henipavirus povezan s bolešću koja uzrokuje groznicu.

Istragom je identificirano 35 pacijenata s akutnom infekcijom Langya henipavirusom u kineskim pokrajinama Shandong i Henan, a da je njih 26 bilo zaraženo samo Langya virusom, bez drugih uzročnika.

raport.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE