Otkriven novi soj koronavirusa sa čudnom kombinacijom gena

w 56903800

Britanske zdravstvene vlasti upozorile su javnost na širenje novog soja koronavirusa, sa čudnom kombinacijom gena u Yorkshireu. Ovaj soj označen kao “trostruki mutant” izazivao je zabrinutost u javnosti.

Indijski soj virusa, koji je napravio haos u Indiji, već je prisutan u Velikoj Britaniji i izaziva konstantno povećanje broja slučajeva u Londonu, i na još nekoliko mjesta u zemlji. Pojava ove nove, potencionalno opasnije varijante, mogla bi da ugrozi najavljeno otvaranje zemlje.

Njemačka je iz tog razloga objavila kako je uvela karantin za sve putnike iz Britanije, u strahu od širenja novih varijanti na njemačkom tlu.

Velika Britanija je jedna od nekolicine zemalja u svijetu u kojima se masovna vakcinacija sprovodi uspješno i koje su uspjele da broj slučajeva koronavirusa drastično smanje i dođu na sam prag izlaska iz pandemije.

Međutim, iako je britanski premijer Boris Johnson obećao da će se zemlja potpuno otvoriti u junu, nova otkrića medicinskih stručnjaka bacaju sijenku na ovu optimističnu prognozu.

Naime, ministarstvo zdravlja je objavilo kako su u Yorkshireu i Hamberu utvrdili širenje nove, daleko zaraznije varijante koronavirusa, nazvanu “trostruki mutant”. Od ove varijate oboljelo je 49 osoba u ove dvije britanske provincije.

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj novi soj sadrži tri mutacije, dvije koje se sreću kod varijante iz Južne Afrike i ranije poznatog britanskog soja i jedna, potpuno nova, nazvana N439K, za koju se pretpostavlja da ima veze sa sposobnošću da zaobiđe imunski odgovor ljudskog organizma.
Ministarstvo zdravlja je zato ovu varijantu uvrstilo među varijante na koje se obraća posebna pažnja.

Doktor Kevin Smith, iz Ministarstva zdravlja, umirio je malo javnost tvrdnjom da ova nova varijanta nije posebno zaraznija.

„Oboljeli od ove varijante nisu teže bolesni od drugih zaraženih koronavirusom. Nismo previše zabrinuti“, kazao je Smith.

Doktor Greg Fel, direktor instituta za javno zdravlje pozvao je javnost da ne paniči. Nema razloga da vjerujemo da je ova varijanta zaraznija ili da se lakše prenosi. Također, nema dokaza da je otporna na zaštitu koju tijelu pružaju vakcine.

U jeku drugog talasa u Indiji, kada je varijanta prozvana “dvostruki mutant” obarala sve rekorde po broju oboljelih i umrlih, pojavio se novi problem. U pitanju je bila treća mutacija u varijanti B.1.617 (duplog mutanta) primjećena u Bengalu, koja je nahnadno identifikovana u još četiri indijske države.

Ono što najviše plaši stručnjake je mogućnost da ovaj soj mogao da bude ne samo zarazniji već i, čega se stručnjaci posebno plaše, sposobniji da izbjegne imuni sistem organizma, uprkos tome što je osoba ranije bila izložena virusu ili je čak vakcinisana.