Otkriven posve novi soj koronavirusa

9F5A085F E91D 4BB7 8D4C D30D6276EB99
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kineska studija koja čeka naučne recenzije otkrila je posve novi soj koronavirusa kod šišmiša te upozoravaju da antitijela koja štite od SARS-CoV-2 i MERS-CoV neće raditi protiv tog novog soja.

Kineski naučnici otkrili su posve novi soj koronavirusa i upozorili su na potencijalnu prijetnju za biološku sigurnost koju taj virus predstavlja. Taj je novi soj isto tako podložan mutacijama, može se prenijeti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutraliziran antitijelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2.

Kineski naučnici, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Wuhan, neočekivano su otkrili da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov bliski srodnik PDF-2180-CoV mogu efikasno koristiti neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u ćelije.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identificiran u Wuhanu, a kasnije izazvao pandemiju koronavirusa, također koristi ACE2 za ulazak u ljudsko tijelo.

Studija kineskih naučnika objavljena je u nerecenziranom izdanju na naučnom repozitoriju bioRxiv i upućuje na to da se infekcija tim novim sojem, koji trenutno cilja šišmiše, ne može unakrsno neutralizirati antitijelima koja ciljaju viruse SARS-CoV-2 ili MERS-CoV, prenosi Zimo.

Kineski naučnici priznaju da priroda NeoCoV ostaje zagonetna te upozoravaju na potencijalnu prijetnju biološkoj sigurnosti za ljude, s visokom stopom smrtnosti i prijenosa.

Druge nedavne studije, koje su također proveli kineski naučnici, pokazale su da je “predak” varijante omikron, koji je izazvao novi val infekcija širom svijeta i koji je danas dominantan u mnogim svjetskim zemljama, skočio s ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije koje su pogodile zarazi tog domaćina te se zatim ponovo vratio na čovjeka.