Otkriven posve novi soj koronavirusa

9F5A085F E91D 4BB7 8D4C D30D6276EB99

Kineska studija koja čeka naučne recenzije otkrila je posve novi soj koronavirusa kod šišmiša te upozoravaju da antitijela koja štite od SARS-CoV-2 i MERS-CoV neće raditi protiv tog novog soja.

Kineski naučnici otkrili su posve novi soj koronavirusa i upozorili su na potencijalnu prijetnju za biološku sigurnost koju taj virus predstavlja. Taj je novi soj isto tako podložan mutacijama, može se prenijeti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutraliziran antitijelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2.

Kineski naučnici, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Wuhan, neočekivano su otkrili da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov bliski srodnik PDF-2180-CoV mogu efikasno koristiti neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u ćelije.

SARS-CoV-2, koji je prvi put identificiran u Wuhanu, a kasnije izazvao pandemiju koronavirusa, također koristi ACE2 za ulazak u ljudsko tijelo.

Studija kineskih naučnika objavljena je u nerecenziranom izdanju na naučnom repozitoriju bioRxiv i upućuje na to da se infekcija tim novim sojem, koji trenutno cilja šišmiše, ne može unakrsno neutralizirati antitijelima koja ciljaju viruse SARS-CoV-2 ili MERS-CoV, prenosi Zimo.

Kineski naučnici priznaju da priroda NeoCoV ostaje zagonetna te upozoravaju na potencijalnu prijetnju biološkoj sigurnosti za ljude, s visokom stopom smrtnosti i prijenosa.

Druge nedavne studije, koje su također proveli kineski naučnici, pokazale su da je “predak” varijante omikron, koji je izazvao novi val infekcija širom svijeta i koji je danas dominantan u mnogim svjetskim zemljama, skočio s ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije koje su pogodile zarazi tog domaćina te se zatim ponovo vratio na čovjeka.

Prethodni članakZdravko Mamić zimuje na Jahorini: Skija i fotografira se s fanovima i poznanicima
Sljedeći članakReisu-l-ulema: Sigurnost ljudi, suverenitet i nepovredivost državnih granica, temelji su mira u našoj zemlji