Portal 072info

Otkriven razlog zbog čega sve slabije pamtimo

Nedavno istraživanje provedeno na ispitanicima iz Ujedinjenog Kraljevstva pokazalo je da većina pati od ‘digitalne amnezije’. Uzrok tog stanja je pretjerano oslanjanje na pametne telefone i Google kada se radi o informacijama koje smo prije sami pamtili.

Nešto malo manje od polovice odraslih ispitanika ne može se sjetiti broja mobitela svog partnera, dok 71% ispitanika ne zna broj mobitela svoje djece, pokazala je studija. Nešto više od pola ispitanika starosti od 16 do 24 godine izjavilo je da sve važne detalje i kontaktne informacije pohranjuju na pametni telefon, prenosi Telegraph.

“Moramo razumjeti dugoročne posljedice. Telefonski brojevi naših najbližih sada su samo jedan klik od nas. Zato se više ne zamaramo s pamćenjem pojedinosti.”, objasnio je David Emm, znanstvenik s moskovskog laboratorija. Početkom godine Microsoft je proveo sličnu studiju. Microsoftovi stručnjaci su otkrili da je koncentracija ljudi pala s 12 sekundi koliko je bila 2000. godine, na samo 8 sekundi.

Istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je da se mnogi nastavnici boje za radne navike svojih učenika. Tri četvrtine od 400 ispitanih srednjoškolskih nastavnika reklo je da su pažnja i koncentracija njihovih učenika kraće nego ikad prije, a čak 94% nastavnika zaključilo je da učenici radije surfaju internetom nego čitaju knjige.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box