Otkriven zlonamjerni kod na poznatoj aplikaciji: Ako je imate, odmah je izbrišite

3 31

Ukoliko u posljednje vrijeme imate probleme sa svojim pametnim mobilnim uređajem, provjerite kakve aplikacije ste nedavno skinuli. Naime, pokazalo se kako je aplikacija “Barcode Scanner” izdavača Lavabird LTD nakon updatea bila uzrok brojnim problemima korisnika.

Riječ je o čitaču QR kodova i barkodova.

Inače, aplikacija je preuzeta više od 10 miliona puta.

Međutim, nakon posljednjeg updatea pretvorila u zlonamjernu aplikaciju. Korisnici su probleme počeli prijavljivati u decembru prošle godine. Navodili su da im je telefon sam počeo otvarati različite reklame.

Pokazalo se kako je do problema dovela aplikacija “Barcode Scanner”, čiji je update doveo do toga da aplikacija gura zlonamjerni kod, koji samoinicijativno otvara zlonamjerne reklame. Kako piše “Malwarebytes”, čini se da je zlonamjerni kod dodan tokom ažuriranja aplikacije i to tako da se oteža njegovo otkrivanje.

Copy

Zbog problema spomenuta aplikacija uklonjena je iz Googleove Trgovine Play. U slučaju da je imate, morat ćete je sami deinstalirati. Uklanjanje iz Trgovine Play samo znači da je ne mogu skidati drugi korisnici, no ne i da je maknuta sa svih smartphonea na kojima se nalazila.

IZVORAvaz
Prethodni članakGreške u vezama koje svaka djevojka napravi
Sljedeći članakHoroskop: Sjajan emotivni status se nastavlja