Portal 072info

Otkrivena ‘formula’ vječne ljubavi: Ovi parovi ne prekidaju veze i brakove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najbolji pokazatelj koliko će ljubavna veza ili brak potrajati jest količina pozitive ili negative s kojima se partneri međusobno odnose. Zaključak je to višegodišnjih istraživanja psihologa Johna Gottmana, ali i matematičkih kalkulacija Hannah Fry, koja je došla do ‘formule’ koja jamči dugotrajnu vezu.

Matematičarka Hannah Fry iz UCL Centre for Advanced Spatial Analysis iz Londona tvrdi da može predvidjeti rok trajanja veze. U njenoj knjizi ‘Matematika ljubavi’ znanstvenica otkriva da se trajnost veze očituje u tome koliko su partneri međusobno pozitivni ili negativni jedno prema drugome.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Temeljeći svoje rezultate na višegodišnjoj studiji koja je proučavala krvni tlak, facijalne ekspresije i komunikaciju između stotinu parova, matematičarka potvrđuje da šansu za ‘vječnu’ ljubav imaju parovi s niskim pragom toleriranja negativnosti u životu.

Pozitivna veza vs. negativna veza
‘Pozitivne veze su one gdje se oba partnera smatraju sretnima, a loše ponašanje se karakterizira kao neobična pojava,’ pojašnjava matematičarka. Primjerice, riječ je o vezama gdje jedan partner objašnjava mrzovolju drugog partnera kao posljedicu stresa ili malo sna.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

‘U negativnim vezama situacija je obrnuta,’ ističe Fry te dodaje, ‘loše ponašanje se smatra uobičajenom pojavom.’ Jedan će partner okarakterizirati mrzovolju drugog partnera kao ‘tipično ponašanje’ izazvano ‘sebičnošću’ tog partnera ili nekom drugom karakternom manom.

Formula ljubavi pretpostavlja da reakcija žene ili muškarca u vezi uvelike ovisi o njihovom zasebnom raspoloženju, kao i o raspoloženju kada su zajedno. Na najveći faktor igra utjecaj koji partneri imaju jedno na drugo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Brzo rješavanje malih problema
Ako se suprug, primjerice, našali ili složi s nekom ženinom tvrdnjom, ona će reagirati na pozitivan način. No ako ju prekine u izlaganju ili odbaci njene riječi, ona će reagirati na negativni način.
Sretni parovi s dugovječnim vezama imaju više pozitivnih interakcija. Kada se u njihovoj vezi pojavi problem, oni ga spomenu, nađu za njega rješenje i nastave sa životom.

‘Istraživanja i matematičke kalkulacije su pokazale da su najsretnije veze one s vrlo niskom pragom tolerirane negativnosti. U tim vezama parovi si međusobno dopuštaju prigovaranja, ne potiskuju svoje osjećaje, pa se ni mali nesporazumi ne pretvaraju u velike probleme koje mogu okončati vezu,’ ističe Fry.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6