Portal 072info

OTKRIVENA ISTINA O “TITANICU”: Kobne noći kapetan je napuštao upravljački most!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Titanic-II-1 Misterija koji okružuje brodolom Titanica oduvijek je privlačila pažnju javnosti. I nakon 112 godina od jedne od najvećih pomorskih katastrofa ikadnove činjenice izlaze na vidjelo.

Tako je sada na vidjelo izašao iskaz koji je dao najviši preživjeli oficir Charles Lightollar.

U njemu se može pročitati kako je Lightoller umanjio uzrok nesreće te je tako vlasnicima potonulog Titanica, White Star Lineu, osigurao isplatu od pet miliona dolara, što bi danas iznosilo oko 100 puta više!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako je on izjavio kako je osjetio tek ‘manji udar’, kada je Titanic naletio na ‘malu i nisku’ santu leda.

U stvarnosti je ta ‘mala’ ledena santa bila visoka 30 i široka 120 metara, ali je brod od 46.000 tona po noći ‘jurio’ kroz ledeno polje te je posada prekasno uočila gromadu kojoj se približavaju. Željeli su postići i brzinski rekord na svom prvom putovanju.

– Kapetan se tokom te noći zadržavao na mostu, ali ga je u napuštao. Osoba zadužena za promatranje mora je cijelo vrijeme bila na svom mjestu – rekao je Lightollar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Brod se kretao jugozapadno kada je ispred nas zapažena santa leda. Prvi oficir je odmah okrenuo kormilo udesno pa je motore uključio da rade punom brzinom natrag. Osim toga, zatvorio je sva vodenopropusna vrata – piše u iskazu koji je uzet nekoliko dana nakon nesreće, u New Yorku, 1912. godine

– Brod je uspio okrenuti, ali je desnom stranom pramca udario u malenu santu leda, od čega se stvorila relativno mala udubina popraćena zvukom drobljenja – rekao je preživjeli oficir.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

26.04. se u engleskom gradu Devizesu treba održati aukcija na kojoj će se prodavati ovaj iskaz.

doznajemo.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME