ebef4b8bbc7c356e2440345ef1c1839e
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Šta je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu? Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima-uređaj?

Pitanje je to o kojem su mnogi vozači razmišljali, a magična granica je brzina od 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio automobil. Iznad ove brzine, efekt otpora prozora koji su otvoreni počinje okretati situaciju u korist uključivanja klima-uređaja, odnosno tada je potrošnja klima-uređaja niža, ističu stručnjaci.

Ovaj se savjet temelji na rezultatima studije Društva inžinjera automobila (SAE), koja je proučavala otvorenih prozora u odnosu na klima-uređaje.

Postoji mnogo varijabli koje ovo istraživanje nije moglo objasniti poput: koliko je prozora otvoreno, aerodinamika različitih modela automobila, koliko dugo neko može koristiti svoj klima-uređaj (kao što bi ga neki mogli koristiti samo za kratko rashlađivanje) i mogućnost upotrebe ventilatora bez uključivanja klime.

Ipak, brzina od 72 km/h predstavlja prilično dobru granicu. Ako koristite klima-uređaj, možete povećati potrošnju goriva za čak 10 posto, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva za čak 20 posto.

Također je vrijedno razmotriti vašu izloženost onečišćenju zraka u gradskoj vožnji. U tim je situacijama vjerovatno najbolje izbjegavati otvaranje prozora.

Međutim, znamo da u vrućim uvjetima može biti vrlo neugodno, pa kao rješenje možete uključiti klimu, ali zatvorite vanjske ventilacijske otvore, tako da zrak samo reciklira zrak iz kabine, a ne uvlači ga izvana, jer u gradskoj gužvi u vozilo će vam ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred vas.