Otkrivena najniža ikad zabilježena temperatura na sjevernoj hemisferi

Screenshot 1 1771
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pretražujući arhivu WMO-a istraživači su našli očitanje najhladnije temperature

Najniže ikad zablježene temperature na sjevernoj hemisferi upravo su se dodatno snizile, zahvaljujući radu klimatskih detektiva Svjetske meteorološke organizacije (WMO), piše Guardian.

Pretražujući arhivu WMO-a o temperaturnim rekordima meteoroloških stanica s vrha svijeta, istraživači su našli očitanje najhladnije temperature s automatske vremenske stanice na Grenlandu zabilježene prije 30 godina koja je za dva Celzijeva stepena hladnija od dosadašnjeg rekorda.

Meteorološka stanica Klinck na Grenlandu, blizu ivice ledenog pokrova, zabilježila je 22. decembra 1991. temperaturu od minus 69,9 stepeni Celzijusa, što je još niže od temperature koja se dosad smatrala najnižom i koja je iznosila minus 67,8 Celzijeva stepena koliko je izmjereno na postaji Verhojansk u Rusiji u februaru 1892. godine te na stanici Oimekon, također u Rusiji, u januaru 1933. godine.

Sve tri izmjerene temperature iznimno su niske za sjevernu hemisferu, no ipak najniža temperatura ikad zabilježena na Zemlji je minus 98,2 Celzijeva stepena koliko je izmjereno 21. jula 1983. godine, dakle usred zime, na južnoj hemisferi, na stanici Vostok na Antarktici.

Temperaturni ekstremi u polarnim regijama posebno zanimanu klimatologe zbog kreiranja prošlih i budućih klimatskih modela.

Ove sedmice, ustanovljeno je da se morski led na Arktiku smanjio do druge najmanje veličine u posljednjih 40 godina.

Temperature su ovoga ljeta bile veoma visoke, a Sibir i ostale regije zahvatio je toplotni val. Vremenska stanica Verhojansk, gdje je analiziranjem arhivskih podataka došlo do otkrića najniže temperature na sjevernoj hemisferi, ovoga je ljeta, 20. jula, zabilježila temperaturu od čak 38 Celzijevihs tepeni što je izgledni kandidat WMO-a za najvišu temperaturu ikad zabilježenu sjeverno od  Arktičkog kruga.

Petteri Taalas, glavni sekretar WMO-a, kaže: ‘U eri klimatskih promjena, mnogo se pažnje posvećuje rekordno visokim temperaturama. Ovaj novootkriveni hladni rekord važan je podsjetnik na sve kontraste koji postoje na našem planetu.’

Prolazeći kroz arhivu, naučnici provjeravaju temperaturne obrasce koji im pružaju vrijedne podatke za klimatske modele.

Stanica Klinck radila je dvije godine nakon otvorenja 1990. prije nego su ti mjerni instrumenti poslani na Antarktiku.

Do spoznaje o rekordno niskoj temperaturi došlo je kad je grupa naučnika WMO-a pronašla originalne naučnike koji su radili na stanici Klinck. Podaci su prošli rigoroznu provjeru prije nego su objavljeni i općeprihvaćeni.

Nova saznanja objavljena su u časopisu Kraljevskog meteorološkog društva.